Ислямски теолог беше провъзгласен за най-видния мислител на съвремието



Дневник

Проучване на британското списание "Проспект" и на американското издание "Форин полиси" изненадващо провъзгласи за най-влиятелен съвременен мислител турския ислямски теолог Фетула Гюлен. В допитването са били подадени около 500 000 гласа, посочва в. "Гардиън".

Успехът на Гюлен вероятно се дължи на активността на неговите последователи, след като най-многотиражният вестник в Турция – "Заман", агитира за проучването, коментира изданието. Първите 10 в класацията са мюсюлмани, като сред тях личат имената на нобелистите Орхан Памук и Ширин Ебади, а след тях са останали имена като Умберто Еко, Ал Гор, Ноам Чомски.

Резултатите изненадаха организаторите на анкетата, като редактор в "Проспект" призна, че не е чувал името на Гюлен и вероятно неговите последователи просто "са се подиграли" с анкетата. Той допълни, че все пак класацията показва някои важни политически тенденции в Турция. Главният редактор на "Заман", който сам е привърженик на Гюлен, отрича, че анкетата е опорочена. Според него много хора следват идеите на теолога, който "работи за световния мир със средствата на международния диалог и толерантност".

Гюлен живее в САЩ от 1998 г., автор е на 60 книги и е създател на световна мрежа за проповядване на исляма в духа на търпимостта. Анализатори го свързват с управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието и го сочат като неофициален неин идеолог, представящ се за модерното лице на исляма.

Първите 10:

Фетула Гюлен, Турция

Мухамад Юнус, Бангладеш

Юсуф ал Карадауи, Египет

Орхан Памук, Турция

Айтзаз Ахсан, Пакистан

Амр Халед, Египет

Абдулкарим Соруш, Иран

Тарик Рамадан, Швейцария

Махмуд Мамдани, Уганда

Ширин Ебади, Иран

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...