Историческа визита на саудитския крал във Ватикана



Източник: Mediapool

Кралят на Саудитска Арабия Абдула започна във вторник своето официално посещение във Ватикана, съобщиха световните информационни агенции. По време на нея ще се осъществи и първата в историята аудиенция на главата на Римокатолическата църква със саудитски монарх.

Между двете държави няма дипломатически отношения. Абдула се срещна с папа Йоан Павел II по времето, когато все още беше престолонаследник. Очаква се папа Бенедикт XVІ да постави въпроса за богослуженията на вярващите в религии, различни от исляма, в Саудитска Арабия. Източници на ББС от Ватикана разкриха, че по време на разговорите ще бъдат обсъдени още конфликтът в Близкия изток и диалогът между различните религии.

Визитата идва в момент, когато отношенията на Ватикана с ислямския свят започват да се подобряват след кризата, която възникна при реч на папа Бенедикт преди година. Тогава тя бе възприета от мюсюлманите като пряко обвързване на исляма с насилието. Ватиканът е третата спирка от европейската обиколка на 84-годишния крал. Преди това той посети Лондон и Женева. Предстои посещение на Германия и Турция.

Около 1 милион католици, повечето от които емигранти от Филипините, живеят в арабското кралство. На тях им е позволено да провеждат своите религиозни ритуали само в домашни условия. Носенето на християнски религиозни символи на публични места е забранено.В Саудитска Арабия се намират най-свещените за исляма места.

“Най-важното нещо е да придобием свободата и сигурността за провеждане на нашите богослужения, нашите меси и нашите дейности”, коментира епископ Пол Хиндер, който отговаря за католиците в арабския свят.

Саудитските власти се позовават на заветите на пророка Мохамед, според които на Арабския полуостров може да бъде проповядван само ислямът. Крал Абдула, който, според традицията, е и пазител на двете свещени джамии – в Мека и Медина, често се е обявявал за постепенна реформа в Саудитска Арабия. На това се противопоставят силните консервативни религиозни среди в страната.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...