Исторически християнски храм бе разрушен в Рашид, Египет


Египетски адвокат и двамата му сина, които са прокурори, придружени от тълпа от около 50 души, нападнаха исторически храм на Римоправославната църква [римокатолически бенедиктински орден] в Рашид, Египет. Нападението е извършено на 19 септември 2008 г. непосредствено след ранните утринни мюсюлмански молитви.

Адвокатът Мохамед Мустафа Камел, синовете му Мохамед и Махмуд и тяхната шайка разрушили оградите около храма и опустошили самия храм, като унищожили безценни икони и мощи на светци, съхранявани в историческата сграда. Пазачът на църквата Ашраф Фахми Абдала е пострадал при нападението, а множество магазини в съседство на църквата са разбити и ограбени.

Въпреки че храмът е в непосредствена близост до местния полицейски участък, полицията не е направила никакъв опит да спре нападението.

Отец Лука Асад Ауад от коптския храм “Св. ев. Марко” в Рашид, който служи също и в нападнатия римоправославен храм, казва, че не разбира причината за варварските действия, извършени от нападателите. Адвокатът Мохамед Мустафа Камел твърди, че купил почти 1300-годишния храм и съседните магазини от предишния римоправославен епископ. Настоящият епископ твърди, че за пръв път чува за такава продажба.

Между Коптската православна църква и Римоправославната църква има споразумение, според което коптите могат да използват римоправославните храмове за богослужение. По тази причина коптският свещеник о. Лука е служил в историческия храм.

Д-р Нагиб Гобрайл, председател на Египетската асоциация за човешки права, осъди нападението, особено предвид факта, че извършителите са юристи по професия, които са отговорни за прилагане на закона и осигуряване на справидливост за всички граждани. Той осъди също и бездействието от страна на полицията, която не е предотвратила това варварско нападение над място за богослужение. Д-р Гобрайл се пита, дали щеше да бъде проявено същото бездействие, ако това нападение беше над мюсюлмански храм. | coptic-news.net

Снимки: coptic-news.net

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...