Йеромонах Сергей Рибко е написал рок-опера



Източник: Интерфакс

Настоятелят на храма на преподобния Сергий в Бибиево, йеромонах Сергей (Рибко), който беше награден от патриарх Алексий за успешна мисионерска работа сред рокери, хипита и представители на други субкултури, довършва рок-опера.

„Тя е практически завършена, либретото и музиката са готови, само че няма време да бъде поставена. Това е в много отношения автобиографично произведение за това, как човек от моето поколение стига до Бога" – разказва свещеникът. Съавтор на операта е Стас Бартенев, фронт-мен на музикалната група „Ако”, с която отецът понякога излиза на сцената – „Аз с проповед, те – с концерт”.

В отговор на въпроса дали счита, че  рок-културата е опасна за духовното здраве на човека, отец Сергей казва, че тази култура е духовна,  защото:  „За руснаците рокът не е просто музика; това е музика на търсещите хора; тя е изпълнена с философско съдържание.”

Самият отец Сергей свързва своето обръщане към Бога с такива легендарни рок-групи като Бийтълс, Пинк Флойд, Лед Цепелин. „През рок-културата има път за спасение на човека, и то доста широк път. Много от нашите руски музиканти са православни хора. И в произведенията си те все повече се обръщат към Бога" – казва свещеникът. И в същото време добавя, че общуването с  лъжепророци и шарлатани, наричащи себе си православни целители, води в точно обратната посока.


Превод: Илиана Александрова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...