Йерусалимската Патриаршия е решена да подготви процедурите по интронизацията на Патриарх Теофил


Източник: ПЕЕ

Йерусалимската Патриаршия е решена да подготви процедурите по интронизацията на Патриарх Теофил на 22 ноември – това заяви екзархът на Божи гроб в Атина, Архиепископът на Гераса Теофан. Пред вестник “Елевтерос типос” той бе категоричен, че интронизацията ще се осъществи във всички случаи.

Чрез писмо, подписано от министъра по въпросите на Йерусалим Цзахи Ханегби, израелската държава поиска да се отложи интронизацията, понеже не е признала избора на новия патриарх официално. По този повод Патриаршията заяви: “С цялата дължима почит, Патриархът, Синодът и Патриаршията намират Вашето писмо за неприемливо, понеже представлява непристойна намеса в автономията на Патриаршията, като религиозна организация, и което нарушава религиозната свобода на Православните християни”.

Оценява се, че отказът на израелското правителство да признае новия патриарх поставя в опасност досегашните добри връзки между Израел и Гърция. Известно е, че както гръцкото политическо ръководство, така и Гръцката Архиепископия твърдо подкрепят избора на Теофил.

Президентът на Република Гърция, Каролос Папуляс, ще присъства на интронизацията в Йерусалим, съпровождан от членове на правителството и парламента, както и от Архиепископа на Гърция Христодул. Освен тях се очакват и официални делегации от всички Патриаршии и Автокефални Църкви. Ще присъстват и правителствени членове от Йордания и Палестина.

Превод: Тодор Енчев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...