Йерусалимският патриарх е непреклонен


Източник: Kathimerini

Йерусалимският патриарх Теофилос няма да преговаря с израелското правителство относно очевидния отказ на Израел да признае неговото патриаршеско достойнство, съобщава гръцкият вестник “Катимерини” според информация, получена вчера от източници от Патриаршията.

Патриарх Теофилос беше избран за предстоятел на Йерусалимската патриаршия през август 2005 г., но Израел все още не признава този избор. През януари Израел поиска от Върховния съд двумесечна отсрочка, след като патриархът предприе правни действия срещу правителството.

Според източници израелското правителство е поискало от патриарх Теофилос да одобри прехвърлянето, извършено от неговият предшественик Ириней, на патриаршески имоти в Йерусалим на еврейски инвеститори преди Тел Авив да признае избирането му за патриарх.

Православният клир отстрани Ириней през май 2005 г. след сведения за сделки с няколко първокласни сгради в Стария град на Йерусалим. Патриарх Теофилос показа ясно, че не подкрепя сделките с отдаване на лизинг на църковна земя.

Йордания и палестинската власт са потвърдили избирането на Теофилос, но съгласието на Израел също е необходимо за правното му признаване като патриарх.

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...