Йерусалимският патриарх и еврейското присъствие в източен Йерусалим


Източник: BosNewsLife

Йордания се опасява, че сделките с църковни имоти, извършени от предшественика на патриарх Теофил ІІІ, ще доведат до нарастване на еврейското присъствие в източен Йерусалим. Това продиктува и нейното решение да оттегли миналата седмица признаването си на патриарх Теофил, който все още не е успял да отмени тези сделки.

Признаването на Йерусалимския патриарх от Йордания се изисква от църковен закон, според който той трябва да бъде одобрен от страните, управляващи Светите земи – Йордания, Палестинската автономия и Израел. Израел отказва да признае патриарх Теофил, като предпочита неговия предшественик, Ириней.

Ириней беше отстранен от патриаршеския престол през май 2005 г., тъй като се счита, че е участвал в несанкционирана от Църквата продажба на църковни имоти в Йерусалим, сред които два хотела, продадени на израелска компания.

Продажбите засилват еврейското присъствие в източен Йерусалим, един традиционно арабски квартал, който палестинците се надяват да направят своя столица, казват наблюдатели.

Йерусалимската патриаршия има около 100 000 члена, повечето от които са палестинци. Смята се, че според Аманския мирен договор с Израел от 1994 г. на Йордания е възложена отговорността за надзор над християнските и мюсюлманските светини в Йерусалим.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...