Какво се случва в православната епархия на Аляска



Епископ Николай (Сораич), предстоятел на Епархията на Аляска към Православната църква в Америка (OCA), трябва да напусне незабавно епархията, обяви Светият Синод на Православната църква в Америка в петък.

До тази ситуация се достигна, след като голям брой свещеници и миряни от Епархията на Аляска през последните седмици подадоха оплаквания срещу управлението на епископ Николай, в които се говори за злоупотреби, оскърбления и шантаж.

“В случай, че не напуснете епархията, Вашият отказ да изпълните нареждането на Светия Синод ще бъде считан за умишлено неподчинение”, пише митрополит Герман, предстоятелят на Православната църква в Америка, в писмо до епископ Николай от петък, публикувано на сайта на OCA.

Нареждането за принудително освобождаване бе издадено, след като епископ Николай отказа писмено да излезе в доброволен отпуск и да позволи “проверка от комисия, която не е установена по канон, нито се допуска от моята съвест на православен епископ”.

Негово Преосвещенство Николай заяви в петък, че няма да напусне епархията въпреки нареждането за освобождаване от длъжност. Според него не са спазени надлежните процедури за това решение на Църквата. Той твърди, че никой няма властта да го премести от епархията без да са предявени обвинения и да е проведен съдебен процес.

“Трябва ли ние, като пастири на Христовото паство, да се ръководим от най-шумно заявеното мнение или онова, което е “подкрепено с добри връзки”, пише епископ Николай.

В своя отговор митрополит Герман казва, че е “твърде разочарован от вашето настояване да се хвърля неблагоприятна светлина върху този процес” и че единственото желание на Църквата е да разбере, дали оплакванията срещу епископ Николай са достоверни. Митрополит Герман нареди също на епископ Николай да напусне физически епархията на Аляска.

“Това отстраняване не е нещо, на което се радваме, ни най-малко”, споделя о. Майкъл Спейнхауърд, предстоятел на храма “Св. Николай” от епархията на Аляска. “Сега трябва да се обединим, за да възстановим мира.” Според него отказът на епископ Николай да напусне епархията би бил “опустошителен” за Църквата. “Въпросът е в това, че толкова много хора бяха унизени и отлъчени от Църквата… (за) дребни и незначителни неща”, казва той.

Протоиерей Александър Гарклавс, главен секретар на OCA, беше назначен за администратор на Епархията на Аляска от митрополит Герман. В писмото за назначаване от събота, 8 март, митрополит Герман “освобождава” назначеният на същата длъжност предния ден о. Юджийн Вансач (който отказа да встъпи в длъжност) и определя о. Гарклавс на негово място. О. Гарклавс е “упълномощен от страна на Православната църква в Америка да договаря и привежда в изпълнение всички въпроси по ежедневното управление на епархията”. Той също е “натоварен със задължението да свиква и председателства всички събрания на Епархийското управление и Епархийските събори”.

В писмото си митрополит Герман нарежда да не се споменава епископ Николай в богослуженията, а да се “въздига” единствено името на Предстоятеля, тоест митрополит Герман.

В посланието, което новоназначения администратор на Епархията на Аляска о. Александър Гарклавс отправи към своето паство, се казва, че той не е сигурен кога ще пристигне в епархията си, тъй като епископ Николай отказва да напусне, но се надява това да стане до следващата седмица.

“Помнете, че Църквата е по-голяма от сбора на нейните части и следователно Църквата е по-голяма от Епархията на Аляска”, казва той. “Ние сме твърде загрижени за всеки в Аляска, от епископ Герман до току-що кръстеното дете, и се надяваме колкото се може по-скоро да бъдем там и да поддържаме тяхната вяра и любов”.

От своя страна в “Открито писмо до клира и верните на богохранимата Епархия на Аляска”, публикувано в интернет на 10 март, епископ Николай нарежда на клира да не изпълнява директивата на митрополит Герман от 8 март, която определя да не се споменава Николай като епископ на Аляска. “Нека бъде съвсем ясно”, пише епископът, “че целият клир на епархията ще продължи настоящата практика, ще споменава своя епархийски епископ при извършването на богослуженията на нашата Църква и няма да приема за канонични или библейски нововъведенията, обявени от митрополит Герман”. В писмото епископът казва на своя клир, че “ако изпълните нововъведенията, представени ви от митрополит Герман, вие ще нараните тежко самата Църква, която цените толкова високо”.

“Нека не си правим никакви илюзии… (това) е едно църковно наказание без съд, което не е нищо друго освен отхвърляне на църковния ред поради някаква причина, различна от целостта на Църквата на нашия Господ”, твърди епископ Николай. “Не съм освободил своя пост и по милостта на нашия Господ ще продължавам да го заемам”, казва в заключение епископ Николай в своето последно послание, публикувано на сайта на епархията.

Източници: ocanews.org; adn.com; juneauempire.com; kodiakdailymirror.com

На снимката: епископ Николай (Сораич)

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...