Калфин поведе делегация за Ватикана по случай 24 май



Darik news

Тази година вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин е ръководител на българската официална делегация, която ще посети Ватикана и Рим по случай 24 май – Денят на българската просвета и култура и славянската писменост.

Утре министър Калфин ще бъде приет на аудиенция от главата на Римокатолическата църква папа Бенедикт XVI и ще разговаря със секретаря на Светия престол монсеньор Доминик Мамберти.

В късния следобед българската делегация отпътува за Рим. В състава на делегацията са Негово Високопреосвещенство Доростолския митрополит Иларион, Негово Преосвещенство Тивериополския епископ Тихон и епископ Георги Йовчев, който е ординарий на Софийско-Пловдивската епархия. Тази година подаръкът на Българската православна църква за папа Бенедикт XVI е дървен иконостас.

Преди аудиенцията при папата делегацията ще се поклони на гроба на Св. Кирил в базиликата „Сан Клементе” и ще поднесе цветя на паметната плоча на създателите на българската азбука, която се намира в базиликата „Санта Мария Маджоре”. Именно там за първи път са били осветени славянските православни книги и славянският език е обявен за литургичен.

Днес министърът на външните работи Ивайло Калфин ще се срещне със своя колега Франко Фратини, който доскоро бе еврокомисар по правосъдието, свободата и сигурността. Преди седмица той изненадващо се обяви за промяна на Шенгенското споразумение. Фратини заяви, че проблемът на Европа вече не е свободното придвижване на хората, а тяхната сигурност. В момента Италия подготвя извънредни закони, които целят да върнат паспортните проверки по границите на странат.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...