Канадско списание публикува спорните карикатури




Източник:
Radio-Canada

Редакторът на списание „Western Standard” от канадския щат Алберта е изпълнил обещанието си да публикува в понеделнишкото си издание спорните карикатури на пророка Мохамед. В интервюто, дадено за английския канал „Си-Би-Ес”, Езра Левант е защитил решението си, твърдейки, че западните медии следва да превъзмогнат страховете си, предизвикани от аферата.

Той е уточнил, че списанието му е публикувало дванадесетината рисунки, понеже са в центъра на най-важната новина за месеца. „Публикувайки карикатурите, аз просто си вършех нормалната работа, тъй като публикуването на централните елементи на една полемика е именно това, което списанията правят”, е заявил Левант. Карикатурите са били публикувани в специален брой на списанието, достъпен чрез абонамент или по заявка.

Болшинството американски и канадски медии отказаха да публикуват въпросните рисунки от уважение към мюсюлманската религия, забраняваща дори почтителното възпроизводство на образа на пророка Мохамед. За Езра Левант, северноамериканските медии не действат от уважение, а от страх. Според него, тези медии не се колебаят да публикуват обидни за християните материали, понеже християните се задоволяват да протестират само писмено. „Те не взривяват посолствата и не обезглавяват журналистите”, е подчертал Езра Левант.

Водачът на Ислямския конгрес в Канада Мохамед Елмасри е споделил пред ежедневника „The Globe and Mail”, че би искал да бъде повдигнато обвинение срещу списанието по силата на канадските закони срещу разпространението на литература, проповядваща омраза.

Превод: Екатерина Крумова


Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...