Каноничните православни епископи в САЩ: Към всяко човешко същество трябва да се отнасяме с уважение



Асамблеята на каноничните православни епископи в САЩ изрази в съобщение дълбоката си загриженост относно предложения Федерален закон за равенството (Equality Act). 

Според американските канонични православни епископи този закон ще наруши както личната религиозна свобода, така и свободата на различни организации, включително православни християнски юрисдикции и енории, ще причини дискриминация спрямо вярващите въз основа на техните убеждения относно брака и сексуалността.

В съобщението на Асамблеята на каноничните православни епископи в САЩ се казва:

Ние, Изпълнителният комитет на Асамблеята на каноничните православни епископи в Съединените американски щати, проповядваме и потвърждаваме, че към всички човешки същества трябва да се отнасяме с уважение и да бъде защитавано тяхното достойнство, защото всички са направени по Божи образ и подобие.

На практика принципът за човешкото равенство води началото си от християнството и е залегнал в Конституцията на Съединените щати, която правилно предписва, че всеки човек трябва да получи равностойно отношение съгласно закона.

Затова имаме сериозни опасения относно предложения Федерален закон за равенството, който би нарушил религиозната свобода както на отделни граждани, така и на организации, включително православни християнски юрисдикции, енории и вярващи.

Поддръжниците на този закон, в желанието си да насърчат равенството, в крайна сметка нарушават свободата на американците да живеят според своята вяра – право, което е гарантирано от Първата поправка към Конституцията на САЩ.

В Съединените щати православните юрисдикции и енории имат организации и дейности, които са насочени в полза на обществеността. Всичко това ще бъде пряко засегнато от Закона за равенството. Освен това обширният характер на закона би засегнал живота и кариерата на хиляди вярващи хора в Америка, включително православни.

Всичко това е само допълнение към по-сериозното въздействие, което Законът би имал върху американското общество, отдалечавайки го от традиционните морални и етични ценности, и задълбочавайки болезнените разделения, които вече съществуват в страната.

Като православни християнски епископи, призвани от нашия Спасител Исус Христос да се грижим за стадото Му, ние ще продължим да проповядваме и отстояваме истинното учение на Църквата. Призоваваме всички православни християни да останат твърди в своята вяра. Също така призоваваме гражданските лидери да защитават и да не накърняват религиозната свобода, гарантирана от Декларацията за правата.“

 

Предложеният закон за равенството забранява дискриминацията въз основа на пол, сексуална ориентация и полова идентичност в сферата на образованието, федералното финансиране, заетостта, кредитирането, включително и обществените места за настаняване. По-конкретно, законопроектът определя и включва пола, сексуалната ориентация и половата идентичност сред забранените категории, предпоставящи дискриминация или сегрегация. Законопроектът разширява дефиницията за обществени места за настаняване, така че да включва следните места или заведения:

1. Изложби, места за отдих, упражнения, забавления, събирания или изложения;

2. Предоставяне на стоки, услуги или програми;

3. Транспортни услуги

Законопроектът позволява на Министерството на правосъдието да се намесва във федералния съд с действия за равностойна защита  относно сексуална ориентация или полова идентичност. Законопроектът забранява да бъде отказан достъп на лица до общи съоръжения, включително тоалетни, съблекални и гримьорни, които са в съответствие с половата идентичност на индивида.

 

Източник: orthodoxtimes.com; www.congress.gov

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...