Кардинал Хорхе Марио Берголио от Аржентина е новият римски папа



114-1След цял ден търпеливо очакване, над 200 хиляди католици, събрали се на площада Свети Петър във Ватикана, успяха да чуят името на своя нов духовен водач. Малко след 19 ч. на 13 март от комина на Сикстинската капела се извиси бял дим, за да извести, че от петото гласуване на Конклава вече има избран нов глава на римокатолическата църква. Това е аржентинският кардинал Хорхе Марио Берголио.

„Папата от другия край на света“, както се определи самият той в словото си, избра да носи името Франциск I – на знаменития монах и покровител на Италия свети Франциск Асизки. Самият папа има италиански корени – неговите родители са италиански имигранти. Франциск I е на 76 години и е първият папа, принадлежащ към ордена на йезуитите. Той е и първият папа от Латинска Америка (където живеят 48% от католиците в света).

Според коментатори изборът на новопровъзгласения глава на римокатолическата църква бе изненада – името му не бе сред спряганите за фаворити за папския престол.

115

112

116

113
Снимки: Reuters

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...