Каталуния подпомага манастир на Света гора



Източник:
la-Croix.com
 
Испанската провинция Каталуния е финансирала реставрацията на светогорския манастир Ватопед, опустошен преди 700 години от алмогаварите, каталунски войници, отмъщавали си на Византийската империя. Това е заявил пред Агенция Франс-Прес отец Арсений, игумен на манастира.

Ватопедският манастир ще посрещне в неделя, в присъствието на гръцкия министър за Македония и Тракия, делегация от испански официални лица.

В началото на ХІV век алмогаварите били наемници на Византийската империя, използвани в битките срещу османските нашественици. След серия победи, почувствали се предадени от империята, която обвинили за това, че погубила водача им и не им платила дължимите пари, алмогаварите превзели голяма част от територията. „Каталунците се разделили на банди и преминали през Македония, Халкидическия полуостров и Атон, опустошавайки всичко след себе си”, разказал пред АФП отец Арсений. Според него, идеята да се подпомогне реставрацията на манастира била на каталунския музикант Хозе Теро, който посетил преди десетина години Света гора и разбрал от монасите какво се било случило през ХІV век. „Той разказал историята на приятеля си Карлос Дуарте, който по онова време бил генерален секретар на администрацията на Каталуния, и така се стигнало до решението да се реставрира някоя сграда на Атон”, добавил игуменът.

Реставрацията, възлизаща на 200 хиляди евро, е засегнала основно крипатата, в която се съхраняват икони, документи и подаръци от византийските императори, някои от които датират от Х век. Реставрираната сграда ще бъде превърната в музей.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...