Католикос-Патриарх на цяла Грузия Илия II празнува своя 90-ти рожден ден



На 4 януари Светейшият и Всеблажен Католикос-Патриарх на цяла Грузия Илия II навърши 90 години.

Патриарх Илия се радва на изключително доверие и уважение в Грузия, и един от най-обичаните йерарси на цялата православна Църква. Неговото 45-годишно служение като предстоятел на Грузинската църква е време на голямо духовно възраждане. Въпреки напредналата си възраст и крехко здраве, той остава една от най-влиятелните личности в Грузия, като днес той е кръстник на повече от 45 000 грузински деца.

Държавни служители, представители на различни слоеве на обществото и ръководители на редица поместни църкви отправиха своите благопожелания към патриарха. Сред тези, които го посетиха, за да поднесат своите поздравления, беше и министър-председателят на Грузия Иракли Гарибашвили. 

Патриарх Илия II (Ираклий Георгиевич Гудушаури́-Шиолашвили) е роден на 4 януари 1933 г. във Владикавказ.

На 16 април 1957 г., с благословията на Католикос-Патриарх Мелхиседек III, е постриган за монах с името Илия. На 18 април е ръкоположен за йеродякон в катедралата „Успение Богородично” в Тбилиси.

На 10 май 1959 г. става свещеник в църквата на манастира „Св. Сергий“, на 19 декември 1960 г. е възведен в чин игумен, а на 16 септември 1961 г. в чин архимандрит.

През 1963 г. е ръкоположен за епископ на Шемокмед, викарий на Католикос-Патриарх Ефрем II и става първият ректор на Мцхетската духовна семинария.

През 1967 г. е преместен в епархията на Абхазия, а две години по-късно е възведен в митрополитски сан.

На 23 декември 1977 г. е избран за Католикос-Патриарх на цяла Грузия.

Патриарх Илия II и преп. Гавриил (Ургебадзе)

Службата за връзки с обществеността на Грузинската патриаршия пише:

Поздравяваме Негово Светейшество и Блаженство, Католикос-Патриарх на цяла Грузия, архиепископ на Мцхета и Тбилиси, митрополит Бихвинтски и Цхум-Абхазки Илия II  с голяма любов и уважение за неговия 90-ти рожден ден.

Негово Светейшество години наред неуморно ни учи и ни дава пример за вярност към Христа, за любов, благодарение, търпение, доброта, прошка и загриженост към ближния.

Пожелаваме на Негово Светейшество и Блаженство здраве, сила на духа и много години занапред! Благодарим на Господа, че ни даде такъв забележителен, смирен и силен пастир в толкова важен момент за нашата страна и Църква.

Нека Бог даде Негово Светейшество и Блаженство да продължи да ръководи Православната църква на Грузия по пътя към Христовата истина и духовното укрепване на грузинския народ!

На 25 декември 2022 г. Грузинската православна църква отбеляза 45-ата годишнина от интронизацията на Патриарх Илия. По време на неговото интронизиране (1977 г.) в страната има 15 епархии и само 30 действащи църкви. Днес има 47 епархии и около 2000 действащи енории, както и около 3000 духовници.

Бог да дарува на Негово Светейшество и Блаженство Католикос-Патриарх Илия II много благословени години!

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...