Католици и лутерани – с обща декларация за преодоляване на разделенията



На 31 октомври, последен ден от тържествените чествания на 500 години от Реформацията, Световната лутеранска федерация и Папския съвет за християнско единение подписаха обща декларация, в която признават необходимостта от „преодоляване на предразсъдъците“ и засилване на взаимното разбирателство, вследствие на решителни богословски споразумения.

„Признаваме, че ако миналото не може да бъде върнато назад, също така е вярно, че влиянието му днес може да се трансформира в импулс за нарастване на общението и стане знак за надежда за света: надеждата, че разделенията и фрагментарността могат да бъдат преодолени – се чете в декларацията – Още веднъж ясно изпъква, че общото между нас е по-важно отколкото разделението“.

В общия документ католици и лутерани изразяват благодарност за „духовните и богословски дарове получени чрез Реформацията“ и същевременно искат прошка за извършените грехове и „начина по който християните са наранили Тялото Господне и са си нанесли взаимни обиди в продължение на петстотин години от началото на Реформацията до днес“.

„Ние, лутерани и католици, изразяваме дълбоко признание за изминатия икуменически път през последните петдесет години – се чете в декларацията – Това поклонничество, подкрепено от нашата обща молитва , от божествения култ и от икуменическия диалог, спомогна за преодоляване на предразсъдъците, за засилване на взаимното разбирателство и постигането на решителни богословски споразумения. В светлината на толкова много благословии по нашия път, нека издигнем сърцата си за възхвала на единствения и триединен Бог за получената благодат“.

Съвместното комюнике припомня изминалата Възпоменателна година от Реформацията, белязана от „важни икуменически събития“ и най-вече общата молитвена среща в Лунд, Швеция, на 31 октомври 2016 в присъствието на папа Франциск. Освен това, че „за първи път католици и лутерани гледат към Реформацията с икуменическа перспектива, което прави възможно ново разбиране за събитията през XVI век, довели до разделението“. Също така и подписаната през 1999 Обща декларация на доктрината за оправданието, подписана и от Световния методистки съвет през 2006, която на 31 октомври тържествено бива отбелязана с церемония и от Англиканската общност в Уестминстърското абатство. „На тази основа – уточнява документа, – нашите християнски общности могат да изграждат все по-тесни връзки от духовен характер и заедно да свидетелстват Евангелието“.

„С поглед, насочен към бъдещето, се ангажираме да продължаваме нашия общ път, водени от Светия Дух, към нарастващото единение желано от нашия Господ Исус Христос – завършва общата католическо-лутеранска декларация  – С Божията помощ и молитвен дух, искаме да споделим нашето тълкувание за Църквата, Евхаристията и Служението, полагайки усилия за постигането на съществен консенсус с цел да преодолеем различията, станали причина за разделенията между нас“.

 

Източник: Радио Ватикана

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...