Католическата църква се подготвя за канонизацията на Майка Тереза



Maika TeresaКатолическата църква се подготвя за тържественото провъзгласяване на Майка Тереза за светица, планирано за тази неделя – 4 септември, във Ватикана. Легендарната монахиня от Калкута ще бъде канонизирана заедно с още четирима души.

Майка Тереза бе обявена за блажена през 2003 г. от папа Йоан Павел II, който постави началото на процеса по канонизацията, още преди да е изтекъл необходимияj период от пет години след смъртта според католическите канони. Това става благодарение на признанието за чудодейно изцеление с нейното застъпничество на жена от Индия с тумор в корема. Има и второ признато чудо – изцелението на 42-годишен бразилец в последен стадий на злокачествен тумор на мозъка. Според свидетелствата пълното оздравяване на болния става след силните му молитви към Майка Тереза, а за чудото медицинските изследвания, направени през 2008 г., показват, че ракът е напълно изчезнал, след като вече се е бил разпространил в голяма част от мозъка.

Датата, която ще бъде отредена за почит към Майка Тереза в календара на Католическата църква, е денят на нейната кончина – 5 септември.

Католиците в България също се подготвят тържествено да отбележат канонизацията на Майка Тереза. На 5 септември от 18 ч. в катедралния храм „Св. Йосиф” в София ще бъде отслужена света Литургия за новопровъзгласената светица от Калкута.

На 10 септември с тържествена Литургия във Варна сестрите на милосърдието от ордена на Майка Тереза ще отправят своите молитви за благодарност по повод нейната канонизация. Богослужението във Варна ще бъде отслужено в църквата „Непорочно зачатие на Блажена Дева Мария“ в 11 ч.

Maika TeresaМайка Тереза (със светското име Агнес Гонджа Бояджиу) е родена на 26 август 1910 г. в Скопие в семейство на албански католици.

Основаният от Майка Тереза орден Мисионери на милосърдието е известен по целия свят. Към днешна дата орденът наброява над 5000 монахини в 121 страни.

През 1979 г. Майка Тереза получава Нобелова награда за мир, през 1980 г. – най-високото индийско гражданско отличие „Бхарат Ратна“, а през 1983 г. – британския Орден за заслуги.

След десетилетия, посветени на грижата за бедните, болните и умиращите не само в Индия, Майка Тереза си отива от този свят на 5 септември 1997 г. на 87-годишна възраст.

Нейни са думите:“Животът е чудесен дар от Бога и всички са създадени, за да обичат и да бъдат обичани. Да се помага на бедните материално и духовно не е задължение, то е привилегия, защото Иисус, Бог станал Човек, ни увери, че “каквото сторим на последния от неговите братя, на Него сме го сторили”.

 

 

Източници: www.dioezese-linz.at; bg.radiovaticana.va

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...