Католическите храмове са заплашени да се превърнат в ресторанти и джамии?


Източник: Patriarchia.ru

Резкият срив на броя на вярващите в традиционно християнските страни на Запад поставя все по-остро проблема за по-нататъшната съдба на пустеещите храмове. Все по-често се разглеждат сценарии, предполагащи разрушаването на "нерентабилните" храмове или преобразуването им в жилищни сгради, ресторанти и дори джамии, пише швейцарският католически сайт KIPA-APIC.

Както съобщава "Neue Luzerner Zeitung", в сравнение с 1970 г. броят на католиците в Луцерн е намалял от 53 до 35 хиляди души. В някои недели под огромните сводове на църквата "Св. Карл" се събират не повече от 15 души. Когато хората, съгласни да плащат църковен данък, стават все по-малко, възниква необходимостта от икономии. Католическата църква в Луцерн се чуди какво да прави с църковните сгради, които вече не служат на целта, за която са били издигнати.

Засега все още не става дума за продажба на църковни сгради. Но църковният администратор Петер Бишоф мисли за бъдещето, когато парите няма да стигат. Тогава Църквата ще бъде принудена да се освобождава от "нерентабилните" сгради, и "при определени обстоятелства такава сграда може да се окаже храмът". Все още обаче не съществува конкретен списък.

Президентът на епархийския съвет Терезе Щайге-Граф напомня, че съдбата на църквите не зависи само от съображения за печалба. Това са "места за мълчание", които означават много във века на суетата, казва тя. Щайге-Граф не изключва, че сградите могат да бъдат предадени на други религиозни общности, сред тях и на мюсюлманите. Това обаче трябва да бъде сторено "с разсъдливост", добавя тя.

Други настояват, че затворените църкви и параклиси не трябва да се предават на други религии или секти. Изключение са християнските общини, например православните, които често нямат къде да извършват богослужения. Но и дума не може да става за това те да бъдат давани под наем или продавани на общини, чието учение противоречи на учението на Католическата църква. Също така не се препоръчва продаването на тези сгради на фирми с комерсиални цели, които противоречат на християнския морал.

"Neue Luzerner Zeitung" описва случаи в Германия, когато например църквата "Св. Кръст" във Вупертал е била превърната в приют за самотни хора, възпитаващи деца. Църквата "Фриденскирхе" в Мьонхенгладбах се използва днес като социално жилище, а църквата "Св. Мартин" в Билефелд е превърната в бистро.

В Германия не се допуска продаването на недействащи църкви на мюсюлманите, се казва в директивите на Обединената евангелско-лутеранска църква на Германия (VELKD). Издаденият преди няколко години документ изисква предимството да се дава на християнските общности. Ако сградата бъде използвана от друговерци, ще се получи, че "отвън храмът ще запази християнската символика, а вътре ще се покланят на друг бог", обясняват във VELKD.

В Холандия множество църкви са заплашени от събаряне поради липса на пари за поддръжката им. Поради намаляването на броя на вярващите църковните общности изпитват все по-големи трудности при обслужването на своите сгради, а малките общини изобщо нямат пари, за да ги издържат. Такива общини стигат дотам да събарят църквите, които са престанали да служат на религиозни цели. Това означава, че в бъдеще цели градове, села и селски райони ще загубят своя неповторим облик.

Във френскоезичната канадска провинция Квебек почти всички конфесии имат проблеми с поддръжката на своите имоти, но особено актуални са те за Католическата църква, главната историческа община на Квебек. Ако през 1960 г. практикуващите католици са били 80% от населението на провинцията, днес тази цифра е намаляла до няколко процента (по някои данни – до 5%).

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...