Католически духовници се тревожат за ефекта на лустрационния закон върху полското общество



Законът за сътрудничеството с тайните комунистически служби в Полша „причинява вреда на много хора и спомага за разделението в много среди и на цялото общество” е заявил архиепископът на Краков, кардинал Станислав Дживиш, пред агенцията на италианските епископи, SIR, по повод влезлия в сила на 15 март закон за лустрацията, съобщава Радио Ватикана.

Законът за сътрудничество с бившите тайни комунистически служби задължава хората от 53 професии, родени преди 1 август 1972г. да декларират до 15 май дали са били сътрудници на полските тайни служби. Според архиепископа и бивш личен секретар на Папа Войтила, новият закон е „болезнено наследство от комунистическия режим”, което демонстрира „коварството на неприятелите на нацията и на Църквата”.

Проверката на декларациите ще извършва Института за национална памет. В случай на неверни данни се предвижда лишаване от свобода от 3 месеца до 5 години и десетгодишна забрана за извършване на обществена дейност, както и за упражняване на някои професии.

Според информация на полското правителство, новият закон обхваща 700 000 души.

Неотдавна, през януари 2007 год. в Полша се разрази скандал около избора на архиепископ на Варшава. Станислав Велгус, който призна, че е бил агент на комунистическите тайни служби, подаде оставка под натиск на папа Бенедикт XVI. Оставката му бе обявена от мисията на Ватикана в Полша само половин час преди началото на церемонията по ръкополагането му.

Медиите в Полша разпространиха информацията, че Папа Бенедикт XVI е бил недоволен от разминаването между представената от Велгус информация под клетва и изводите на църковната историческа комисия, която обяви наличието на многобройни и съществени архивни материали за сътрудничеството му със службите.

На снимката:  Архиепископ Станислав Велгус
© Ройтерс

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...