Кипърската православна църква призова гражданите да свидетелстват за „изчезнали” лица



Източник:
La Croix

Кипърският архиепископ Хризостом ІІ е призовал в събота кипърците да свидетелстват за съдбата на около две хиляди свои сънародници, „изчезнали” по време на събитията, залели с кръв острова преди повече от тридесет години.

Според ООН 1468 кипърски гърци и 502 кипърски турци са изчезнали по време на гражданските размирици от 1963-64 година и турската инвазия през 1974 година в отговор на държавния преврат, организиран от военния режим в Атина и целял да обедини Кипър с Гърция.

Архиепископът е призовал кипърските гърци и турци, разполагащи с информация за „изчезналите”, да се обърнат към Комитета на ООН за изчезналите лица (КИЛ), за да помогнат да се затвори тази „рана”.

„Като ръководител на Кипърската църква, от дъното на сърцето си, подемам тази инициатива, за да подтикна кипърците да се явят и да свидетелстват, ако притежават очевидни доказателства или ако са участвали в някои от събитията”, е заявил архиепископ Хризостом ІІ на пресконференция в Никозия.

Архиереят е изтъкнал, че ако някои кипърски гърци се колебаят да дадат сведенията, с които разполагат за съдбата на „изчезналите” кипърски турци, той самият ще се наеме да ги предаде на Комитета.

Архиепископ Хризостом е изразил увереност, че духовният водач на кипърските турци е съгласен с него и ще участва в усилията, водени във връзка с това досие.

Около 300 души участваха в средата на юли на военна церемония в памет на 13 кипърски турци, изчезнали през 1974 година, чиито тленни останки бяха погребани в северната част на Никозия, единствената в света разделена столица.

Останките на тези 13 души, всичките цивилни лица, изчезнали през юли 1974 година, бяха идентифицирани благодарение на ДНК-тестове в лабораторията на КИЛ. В същото време, още 15 кипърски гърци са били идентифицирани.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...