Кипърската църква ще изправи Турция пред Европейския съд за правата на човека


cyprus-mail.com

Кипърската православна църква възнамерява да заведе дело срещу Турция пред Европейския съд за правата на човека (ECHR) за възпрепятстване на възстановяването на опустошените православни църкви в северните окупирани от Турция райони на Кипър и за продължаващото недопускане на християнски поклонници.

Предстоятелят на Църквата архиепископ Хризостом ІІ заяви, че ще повдигне въпроса пред председателя на Европейската комисия Хосе Мануел Барозо по време на неговото посещение в Кипър следващата седмица и след това ще продължи усилията чрез представителството на Кипърската църква, което скоро ще бъде открито в Брюксел.

Предстои Църквата да състави екип от експерти юристи, които да подготвят нейното дело пред Съда.

В интервю за радиостанцията на Еладската църква архиепископът отбеляза, че “има църкви в окупираните райони, които са наполовина съборени, някои са се срутили, други са разрушени, а съвсем наскоро една църква на полуостров Карпасия беше изравнена със земята”.

Той изказа опасения, че, “ако не се допусне възстановяването да започне скоро, църквите ще започнат да се срутват една след друга”.

“Достигнали сме един много опасен момент, ние не искаме нищо повече от възстановяването на нашите човешки права и ще се борим за тях”, каза архиепископът, като добави, че окупационните власти не позволяват на Църквата да изпрати свещеници в манастира “Апостол Андрей”, разположен на скалистото крайбрежие в най-източната точка на полуостров Карпасия. Той е построен през 1867 г.

“Турците искат да изкоренят всичко гръцко и християнско в окупираните райони, ние ще се борим с всички сили да не допуснем това да се случи”, каза архиепископ Хризостом.

През 1974 г. Турция предприе военна агресия срещу Кипър. Това, което се случва оттогава и до днес, е мащабно разрушаване на църкви, при което исторически църкви се завладяват, ограбват и варосват и се превръщат в джамии. В повечето православни гробища не е останал нито един надгробен камък.

В окупираната от Турция северна част на Кипър има около 500 православни църкви.

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...