Кипърските турци превръщат християнските светини на острова в руини



Източник: Интерфакс

Предстоятелят на Светия Синод на Кипърската православна църква, епископът на Пафос Хризостом, е изразил сериозното си безпокойство във връзка с рушенето на християнските светини на Кипър от представителите на турското население на острова.

„С течение на времето все повече наши светини в северната част на Кипър се превръщат в руини. Турците се стремят да унищожат всяка следа от елинизма и християнството на острова. Единственото, което може да ги спре, е силно международно съпротивление”, – е заявил той в интервю пред италианския католически вестник „Авенире”.

По думите на епископа, Православната църква в Кипър неведнъж е молила Европейския съюз да се намеси в ситуацията с християнските светини на острова. Последният път този въпрос е бил повдиган през есента на 2004 година, при влизането на Кипър в ЕС.

„Там обаче нищо не става бързо. Аз лично съм убеден, че европейските правителства трябва да упражнят натиск над Турция, това трябва да стане предмет на открити преговори след влизането на Анкара в Евросъюза. Но те (европейските правителства – бел. ИФ) не желаят да използват тази възможност”, – смята владика Хризостом.

Той е разказал също, че някои православни епископи са се срещали с лидерите на Ислямското общество на кипърските турци с цел развиването на добри взаимоотношения. „Въпреки това, когато нещата опрат до конкретни теми, като например проблемите с грабежа и оскверняването на нашите църкви, те не знаят какво да кажат и ни препращат към политическите власти”, – казва епископът.

Той нарича ситуацията с разделението на Кипър „дълбоко огорчаваща”, оценявайки я като „резултат от съвършено незаконна военна окупация”. Обаче, по думите на епископ Хризостом, диалогът по този въпрос с кипърските турци също е невъзможен: „Те не приемат дори намека за автономия, последната дума остава за правителството на Анкара”.

Пафоският епископ Хризостом изпълнява длъжността на управляващ Кипърската православна църква, откакто предстоятелят й, архиепископът на Кипър Хризостом І, се разболя преди три години от болестта на Алцхаймер.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...