Кипърски йерарси ще се срещнат с Вселенския Патриарх Вартоломей



Източник: kathimerini.gr

Двама йерарси от Кипърската Църква пристигнаха във Фенер, за да се срещнат в понеделник, 24 октомври 2005, с Вселенския Патриарх Вартоломей. Те ще поискат от него да съдейства за почетното оттегляне на Кипърския Архиепископ.

Става въпрос за Митрополита на Морфу Неофит и на Епископа на Кику Никифор. В срещата ще вземе участие и Хорепископът на Тримитунд Василий, който от няколко дни се намира в Константинопол.

Според информациите, тримата епископи ще търсят намесата на Вселенския Патриарх за свикване на Синода, с цел да се стигне до “почетно оттегляне” на Архиепископ Хризостом, така че да се отвори път за провеждането на избори за нов Предстоятел на Кипърската Църква.

Архиепископът на Кипър Хризостом (78 г.), поради тежко боледуване вече три години не е в състояние да изпълнява задълженията си.

Светият Синод на Кипърската Църква към настоящия момент е разделен на две групи, тъй като пет негови членове, които представляват мнозинство, поддържат тезата, че при жив Архиепископ не трябва да се провеждат архиепископски избори. Деветият член на Светия Синод, Митрополитът на Лемесу Атанасиос, отбягваше да се намесва в темата за архиепископските избори, поддържайки тезата, че е необходимо единодушно решение на Светия Синод.

Превод: Тодор Енчев

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...