Кирилицата в Европа e темата, която събира 80 български и чужди медии в Рим


Източник:  БГ Фактор

Кирилицата в Европа e темата на Третата световна среща на българските медии, която ще се състои от 19 до 23 май в Рим. Издатели, главни редактори, директори на осемдесет български и чужди медии – 50 медии от цял свят и 30 от България ще дискутират теми свързани с официалното приемане на кирилицата в Европа, след присъединяването на страната ни към ЕС, както и съпътстващи теми като „Медийните кампании”, „Информационните портали”, „Изкуството в медиите” и други.


За първи път тази година паралелно с работните заседания БТА е предвидила и множество културни събития. Сред тях са откриването на изложба с непоказвани кадри на Иво Хаджимишев – Златни страници от българското Средновековие; посещения на катедралата Санта Мария Маджоре и базиликата Сан Клементе и гроба на Св. Константин Кирил Философ. Както вече знаете – най-голямото събитие на форума – аудиенцията при Негово Светейшество Папа Бенедикт XVI ще бъде на 23 май.

Участието си в Третата световна среща на българските медии вече са потвърдили 36 представители на български медии от цял свят. Най-младите медии сред тях са 2 печатни издания – в-к „Българският вестник” от Кипър и в-к „Български хоризонти” от Аризона, които са основани преди от по-малко от 2 години. Сравнително млада медия е и в-к „Алтернатива”, Франция, който съвсем наскоро поде инициатива в подкрепа на Българските медици в Либия по време на президентските избори във Франция, като изпрати послание към двамата кандидат президенти, класирали се за втори тур.

Интерес към събитието са проявили не само родните медии, но също така и ключови чуждестранни агенции, вестници, радиа. Освен националните български медии и представителите на български медии в чужбина очакваме участници от различни обществени и културни сфери от България и чужбина. Потвърдено е участието на представители на Асошиейтед прес, интерес проявяват водещи медии от Италия, поканени са и други западни медии, които се надяваме да се включат в срещата.

Третата световна среща на българските медии ще бъде доста по-различна от двете проведени до сега. Тя се очертава като най-широкоспектърна, по отношение на предварително заявените участия на журналисти и обществени фигури и теми за дискусия, най–широко посетената и най–културно насочената медийна среща досега. БТА и цялата българска медийна общност ще използва тази възможност да постави на преден план и да даде гласност сред международната общност на важни за България каузи и инициативи.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...