Кирил Смоленски: Да не задълбочаваме пукнатините в отношенията между Москва и Константинопол



Източник: Патриархия.ru

Между Руската православна църква и Вселенската патриаршия има някои "пукнатинки", но църковната дипломация трябва да направи всичко, за да не се превърнат те в пукнатини, които заплашват единството на Църквата, заяви на 30 октомври на пресконференция в Москва главата на Отдела за външни църковни връзки на РПЦ митрополит Кирил Смоленски.

В последно време се заговори за нови прояви на недружелюбност в отношенията между двата центъра на православния свят: по време на визитата си във Франция Негово светейшество патриарх Алексий не бе поканен в храма на западноевропейската руска архиепископия към Вселенската патриаршия — парижкия храм "Св. Александър Невски"; инцидентът в Равена, когато делегацията на Руската църква напусна заседанието на комисията за православно-католически диалог поради разногласия с Константинопол; според медиите самият митрополит Кирил по време на неотдавнашната международна икуменическа конференция в Неапол е "избягвал" срещата с Константинополския патриарх.

"Проблеми има и трябва да говорим за тях. Но не трябва да ги драматизираме. При цялото ни разминаване по въпроса за първенството в Православната църква, ние си оставаме една Църква, обединени сме от една Евхаристия, имаме една система от духовни ценности. И когато слагаш на кантара това, което ни обединява, в това число и с Константинополската патриаршия, и това, което ни разделя — виждаш колко по-мощно е обединяващото начало", заяви митрополит Кирил.

Главата на ОВЦС изрази надежда, че диалогът на Московската и Константинополската патриаршии ще бъде продължен "в контекста на историческата традиция".

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...