Кирил Смоленски: Дълг на Църквата е да напомня, че милиони хора живеят в нищета



Източник: Русская линия

На 5-6 юни, в навечерието на срещата на върха на "Г-8", в Кьолн се състоя станалата вече традиционна среща на лидерите на световните религии, организирана този път по инициатива на Евангелическата църква на Германия. Срещата трябваше да информира лидерите на развитите страни за религиозното виждане на глобалните проблеми, много от които ще се обсъждат на срещата на върха. Особеното внимание на религиозните лидери бе посветено на проблема за бедността.

В изказването си митрополит Кирил Смоленски и Калининградски заяви, че "дълг на Църквата е да напомня на всички, че милиони хора живеят в нищета, страдат от глад и социална дискриминация, от последиците на деградацията на околната среда". "Така е най-вече поради това, че в доминиращата политическа и икономическа култура ценността на човека и народа се принизява в алчното преследване на материалното благополучие, властта, комфорта, развлеченията. В малък брой страни се изгражда общество на високо, а може би и на прекалено потребление. Крайната бедност – отбеляза митрополит Кирил – винаги е съпътствана от фактическо ограничение на правата на човека".

"Продължавайки служението на Христа, Който отъждестви Себе Си именно с онеправданите, Църквата винаги издига своя глас в защита на безгласните и безсилните… Духовното благополучие и самосъхранение на обществото са възможни само тогава, когато осигуряването на живота, здравето и минималното благосъстояние на всички граждани се смята за безусловен приоритет при разпределянето на материалните средства", подчерта владика Кирил. Той заяви, че в съществуващата днес световна икономическа система има много негативни моменти. В частност, това е непрозрачността и неравноправността при вземането на решенията в международните финансови организации, поради което на правителствата на икономически слабите страни фактически е отнето правото да определят съдбата на своите народи (както е и в България – б. ред.). Най-важните решения, особено в икономическата сфера, се вземат не от представителите на народите, а от международната олигархия, от ръководителите на транснационалните корпорации и информационния елит. "След това тези решения се налагат на повечето народи по света като уж безалтернативни", каза митрополит Кирил.

Засягайки проблемите на международната безопасност, митрополит Кирил заяви, че е недопустимо да се засилва напрежението чрез разполагане на нови системи за противоракетна отбрана в Европа. Според него "ние сме на прага на възобновяването на надпреварата във въоръжаването". "Изглежда, че е време да се върнем отново към темата за безопасността на европейския континент и да изразим нашето неприемане на перспективите на надпреварата във въоръжаването, която, както знаем от миналото, засяга не само въвлечените в нея страни, но хвърля страшната си сянка и върху цялата планета", каза в заключение той.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

8 Отговори

  1. Дон Кихот каза:

    Кириле,

    Как е вилата ти в Швейцария, където ходиш да караш ски на предварително очистената от плебеи писта?

  2. evfimiya каза:

    edna molitva kazva: „Boze pomogni mi v dneshniya den da se durza taka che da ne obidya ili naranya nyakogo“… a i dneshnoto chtenie ot Evangelieto beshe za tova che purvo tryabva da izvadim gredata ot okoto si…

  3. ... каза:

    Дон Кихот наистина прави впечатление че следиш доста чуждите животи. Мисля, чее минало времето да се интересува дали някои си вършат работата. Да си стоят, те без нас немогат. А ние да си четем книгите и от тях да се спасяваме, изпитано средство е. Като няма миряни които да се подлъгват от тези, няма да има и за тях пара. Ще има секти, и всеки ще си прави свободно избора.

  4. Дон Кихот каза:

    Аз се опасявам, че Вие не знаете в каква църква сте попаднали. Дано да издържите шока на истината, когато прогледнете.

  5. ... каза:

    Няма Църква!

  6. chorbalan4o каза:

    дядото е готин, гледал съм му предавания по ОРТ, отговаря на писма от цяла Русия.

    материалното състояние на духовниците не е моя работа – интересува ме дали те си вършат работата в полза на Бога и на хората.

  7. faf каза:

    Това е лозунг който всички атеистични православни църкви развяват.Страшно и особенно цинично е когато хора като този за когото става въпрос в материала по горе започнат да говорят за милосърдие,благотворителност като проява на вяра.Да истина е че това е един образован и благообразен човек,но именно неговата обвивка става повод за съблазан на мнозина.Същият е активен член на КГБ още от 1958 година,има официална информация по този въпрос.същия заедно с архиепископ Меркурий дават разрешение да бъде взривена светинята на руския народ – Ганина яма от Б.Елцин,защото е станала обект на поклонение от страна на православните.Именно там са се намирали останките на Св.Николай романов-Цар Страстотерпец и семейството му.А в днешните условия същия хубостник Кирил е един от крупните акционери в нефтения бизнес на Русия.Абе наистина трябва да се зададе този въпрос на глас – Има ли Църква? Мисля че в пост комунистическите страни – НЯМА! А да откривате прилики м/у този руския Кирил и нашият Кирилчо? Кажете

  8. chorbalan4o каза:

    фаф, звучиш ми като един монах-амбулантен разпространител на благодат, който заяви, че БПЦ е безблагодатна, щото току видиш ли, нямала старци…

    та хулата против Св. Дух май беше непростима, според Евангелието… Ние българите имаме щастието да сме една от малкото изконно православни нации по света. Имаме благодатта да се причастяваме с Христа всяка неделя.

    не били морални владиците.. ами не са, тях Господ ще ги съди. но имаме толкова много братя и сестри, чрез които можем да видим благодатта в действие и да възхвалим Бога за това.

    Да, Христос е жив и в посткомунистическите страни, защото Неговата Кръв тече във вените ни.

    Всичко друго е на втора линия.

    Не откривам никакви прилики между двамата, нито физически, нито метафизически.

    Разликата е в това, че единият всяка седмица проповядваше (може и сега – не съм го срещал скоро по ОРТ) от тв екран, а другия два пъти в годината го виждаме по телевизията в злободневни скандали.