Клубът на православните журналисти в Русия отбеляза своята 5-годишнина


Източник: Седмица.Ру

Руският Клуб на православните журналисти, основан преди 5 години – през януари 2001 г., отбеляза в Москва своя юбилей. През тези години негови председатели бяха членът на Съюза на руските журналисти отец Владимир Вигилянски и доцентът по журналистика в Московския университет Григорий Прутцков, който се отказа от тази длъжност след като претърпя автокатастрофа. С голямо мнозинство беше решено, че начело на Клуба ще застане ръководителят на пресслужбата на Украинската православна църква (Московска патриаршия) Василий Анисимов.

Юбилейното заседание на Клуба беше открито от ръководителя на аналитичния отдел на радио "Радонеж" Владимир Можегов, който в своя доклад "За какво писаха медиите през 2005 г. " изброи паметните събития на отминалата година. След него се изказа главният редактор на агенцията "Русская линия" Анатолий Степанов.

"Православната църква в Украйна не можа да се защити законодателно от намесата на държавата — заяви в своя доклад "Православните медии в Украйна" ръководителят на пресслужбата на УПЦ Василий Анисимов. — Изглежда, че тя е единствената в целия свят, която няма статут на юридическо лице". Въпреки това според украинските закони пресслужбите се смятат за медии. Църквата се е възползвала от това и е създала пресцентрове във всяка епархия, на базата на които работят издателства. По такъв начин днес в Украйна има около 93 органа на печатна православна периодика.

С призив за активно свидетелстване за Бога пред невъцърковените съграждани излезе наместникът на Сретенския манастир и редактор на най-популярния православен сайт в Русия (Православие.Ру), както и най-голямото издателство на Руската православна църква архимандрит Тихон (Шевкунов). "Светските медии използват това, че ние не говорим с обществото на разбираем за него език, и му пробутват религиозен сурогат под формата на Православие. Православните журналисти трябва да променят тази ситуация. Отмина времето на "малката Църква". Сега ние трябва да изпълним евангелската заповед, да "идем и да научим всички народи" чрез участие в националните проекти", смята отец Тихон.

"Днес става все по-трудно да намериш място за слово за Бога, защото всичко е разделено на сектори по интереси — каза заместник-председателят на Отдела за външноцърковни връзки на Московската патриаршия отец Всеволод Чаплин. – Но въпреки това все повече хора започват да се разочароват от чисто материалните и икономически ценности, и затова православните журналисти трябва да се постараят да задоволят тази духовна жажда. Това трябва да се прави и чрез слово, и чрез невербални образи. Ако ние не излезем отвъд църковния двор, отвъд стените на "нашето си", няма да оцелеем. Още повече, че твърде много недоброжелатели на Църквата се борят за това и не жалят усилията си за осъществяване на тъмните си замисли", каза в заключение той.

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...