Книгата “Отец Арсений” достига до хиляди затворници в САЩ


Едно от най-продаваните заглавия на издателството на Православната богословска семинария “Св. Владимир”, Ню Йорк, SVS Press, “Отец Арсений: Свещеник, затворник, духовен отец”, ще достигне до повече от 15 000 обитатели на затвори в САЩ и ще им предложи така необходимата духовна утеха и сила.

От 2001 г. издателството и фондация Human Kindness (Durham, NC) си сътрудничат в инициативата да се предостави на затворниците книгата, която разказва за духовната борба на един руски православен свещеник в съветски трудов лагер и неговата победа в Христос над човешката низост.

Съвместната инициатива има неочаквано начало. Фондация Human Kindness е създадена от Боу Лозоф и съпругата му Сита, които отначало разработват система от духовни практики, пригодени за затворническа среда, следващи ежедневния ритъм в един йогийски ашрам. Лозоф залага на идеята затворниците да бъдат обучавани да гледат на своите затворнически килии като на лични ашрами – вместо като на места, където просто излежават присъда до освобождаването си – идея, която му хрумва след посещение на роднина, който е в затвора. Лозоф искал затворниците да вкусят “вътрешната свобода”, освобождение, което могат да преживеят, дори докато са в затвора. Той говори за тях като за “затворници-монаси” вместо като за “осъдени”. Така започва проектът “Затвор-ашрам” през 1973 г.

През декември 2000 г. един поддръжник на фондацията попада на книгата “Отец Арсений” и я препоръчва на Лозоф, който след това се свързва с издателство SVS Press. “Тази история е един прекрасен пример за възможностите за преображение в затворническа среда”, пише Лозоф. “Надявам се да намерим начин тази книга да стане напълно достъпна за затворниците.”

Впоследствие Лозоф поръчва 10 000 екземпляра за разпространение сред затворниците в САЩ, които често изпращат трогателни писма до фондацията и издателството, като споделят как тази история е повлияла на живота им. Един от тях пише:

“Аз съм федерален затворник, на който му предстоят много години в затвора, и бях изгубил надежда. Историята на о. Арсений възвръща вярата ми и ми помогна много. Благодаря ви, че направихте неговата история достъпна за нас. Мисля, че без вдъхновение вече щях да съм мъртъв. Мир и благодат. Нека Бог да ръководи всички ни.”

Това лято фондацията Human Kindness е поръчала още 5000 екземпляра за разпространение и е проявила интерес към испански превод на книгата, който ще бъде публикуван от SVS Press през януари 2009 г. | svots.edu

Превод: Божидар Питев

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...