Книга на митрополит Кирил Смоленски излиза за първи път на френски език



Източници: Orthodoxeurope, Éditions du Cerf

В началото на месец юни парижкото издателство Cerf ще издаде първата книга на френски език на митрополит Кирил Смоленски и Калининградски, председател на Отдела за външни връзки на Московската патриаршия – „Евангелието и свободата. Ценностите на Преданието в светското общество”.

В първата част на книгата е публикувано интервю с митрополит Кирил, в което за актуалните проблеми на християнството и Православието с него разговарят йеромонах Александър (Синяков) и доминиканският монах Якинт Дестивел, член на Смесения комитет за католическо-православен богословски диалог във Франция. Тук за първи път руският владика приема да сподели личния си опит от съветското гонение, както и от неочакваното възраждане на Руската църква, на което той е един от основните двигатели през последните двадесетина години. Двамата разговарящи с него духовници са и преводачи на книгата и автори на предговора към нея.

Втората част съдържа статии, в които митрополит Кирил споделя размислите си по разнообразни теми: за правата на човека, за демокрацията и съборността, за връзката между вярата и науката, за културния и религиозен плурализъм, за социалното учение на Църквата, за междурелигиозния диалог, за мястото на Православието в Европа, и други. Лекциите му на тема благовестието на младите, културата на мира, етическото образование свидетелстват за голямата му духовна и пастирска чувствителност.

Няколко събития ще отбележат излизането от печат на книгата. На 15 юни митрополит Кирил ще даде пресконференция в Брюксел. На следващия ден в Париж новата книга ще бъде публично представена от кардинал Роже Ечегарай, заместник-декан на кардиналския колегиум. На 17 юни митрополитът ще посети Института Sources chrétiennes в Лион, който празнува излизането на 500-ия том на колекцията си –„Единството на Църквата” от свети Киприан Картагенски.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...