Кои са избраниците от Конкурса за детска рисунка на Българската църковна община в Хамбург



Izlozhba22MaiЗа трета поредна година с благословението на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний Българската православна църковна община в Хамбург проведе конкурс за детско творчество. Този път надсловът гласеше „Бъди творец“, а предизвикателството пред младите художници беше да представят своето виждане за сътворението на света, както е описано в първата глава от книга Битие. Нелеката тема не изплаши участниците. Тазгодишният конкурс привлече особено голям интерес. В Хамбург пристигнаха 60 творби – деца от цяла България и от няколко немски градове бяха изпратили своите чудесни рисунки.

В рамките на информационна среща за българи в Хамбург, която се проведе на 22-ри май под патронажа на почетния генерален консул на България за Хамбург и северна Германия, проф. д-р Герд-Винанд Имайер, бяха изложени една голяма част от детските произведения, пристигнали до онзи момент. За да имат всички участници възможност да представят картините си, няколко седмици по-късно – от 11-и до 16-и юли – се състоя втора изложба, на която бяха показани всички творби. На това изложение в Културния дом „Хамбург Хаус“, където се провеждат занятията на Българското училище, журито избра кои рисунки ще влязат в календара за догодина. И двете изложби бяха достъпни както за българската, така и за немската публика, и предизвикаха жив интерес. В журито участваха почетният консул на България проф. Герд-Винанд-Имайер, отец Кръстин Апостолов и кураторката Владислава Вьорман. Основният критерий при избора бе разработката на зададената тема, както и съображението да има представители от всички възрастови групи, участвали в конкурса.

Ето и имената на децата (по азбучен ред), чиито творби ще красят страниците на 12-те месеца през 2017-а г.:
IzbraniRisunkiBonus

Жанета Ангелова, 5 год.
Виана Георгиева, 11 год.
Щелян Димов, 15 год.
Димитър Дуев, 11 год.
Борис Иванов, 11 год.
Мая Иванова, 9 год.
Васил Карабаджаков, 7 год.
Ивайло Мечев, 7 год.
София Николаева, 15 год.
Дана Пашева, 5 год.
Анн-Софи Мари Урсич, 7 год.
Алеко Христов, 4 год.

По повод предстоящия 10-и рожден ден на БПЦО „Св. св. Кирил и Методий” в Хамбург, който предстои да се отбележи през 2017 г., журито реши при толкова многобройни участници в тазгодишния конкурс да даде място на още 12 картини в православния календар за 2017 г. Рисунките, които ще се отпечатат като бонус в календара по случай десетия юбилей на БПЦО в Хамбург са на:

Антония Александрова, 7 год.
Цветина Ангелоева, 10 год.
Константин Вебер, 7 год.
Лора Гайдарова, 12 год.
Биляна Димитрова, 7 год.
Радослав Костов, 9 год.
Константин Лазаров, 7 год.
Анастасия Лулчева, 15 год.
Орфей Пашев, 3 год.
Габриела Петкова, 9 год.
Таная Петрова, 8 год.
Кристина Ценова, 12 год.

Авторите на 24-те избрани рисунки ще бъдат наградени лично от митрополит Антоний на тържество през есента, когато Негово Високопреосвещенство ще посети Хамбургската енория.

Избраните рисунки ще се отпечатат на страниците на православни календари за 2017-а година. Всеки, който желае да подкрепи проекта на българската енория в Хамбург, ще може да ги закупи в много български храмове, както и в Българската църква в Хамбург.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...