Коледа вече не е „политически коректен“ празник в Америка



Източник: Lenta.Ru

Борбата за политическа коректност не затихва никога в многонационална Америка. Но именно в навечерието на Коледа консервативните американци са обиждани по най-жесток начин. Вече от много години те са лишавани от най-светлия си празник – "коледните разпродажби" се превръщат в "празнични", "коледната ваканция " става просто "зимна", а в пощенските им кутии пристига истинска насмешка от Белия дом. Става дума за традиционната коледна поздравителна картичка от президента, в която той вече не им пожелава "весела Коледа". Пожелава им "весели празници".

"Най-обикновен спам – казва главният редактор на консервативния сайт WorldNetDaily.com и изхвърля поздравителната картичка на президента Буш в кофата за боклук. – Бушистите вече пет години заобикалят на пръсти болезнената тема. Нищо ново не можем да чакаме от тях".

Християните на Бостън смятат, че са получили удар под пояса в навечерието на Коледа. Огромната коледна елха, установена в централния парк на града, беше преименувана от властите в "празнична". Особено възмутен бе канадецът, отсякъл елхата за бостънци. "Ако знаех, че ще я преименуват, щях да я изпратя в дъскорезницата. Празнично дърво може да се сложи и на Великден", поясни той.

Впрочем през тази година консерваторите се опълчиха сериозно срещу хората, които искат да превърнат Рождество Христово просто в "празничен сезон".

600 000 души са се подписали под петиция, в която се призовава към бойкот на търговската мрежа Target за това, че в рекламата им пише с големи букви "Весели Празници". Акции от същия вид се устройват из цялата страна и срещу други търговски мрежи. Дори знаменитият супермаркет Wal-Mart, основан от дълбоко вярващ католик от щата Арканзас, получи петиция от възмутени клиенти. Работата е там, че ако напишете "Коледа" в графата "търсене" на интернет-сайта на Wal-Mart, ще попаднете на страница "празник".

Отчаяната борба, която се разгаря по Коледа, не затихва и в делнични дни. Например не много отдавна в Хюстън беше удовлетворен искът на поредния бранител на "политически коректна" Америка. От "паметника на Правосъдието" на площада пред градския съд беше отстранено изображението на Десетте Божи заповеди. Паметникът може да обижда хората с друго изповедание, смята тъжителят.

Поборниците на "политическата коректност" не се свенят да редактират дори текста на Светото писание. През 2002 г. Международното библейско общество обяви, че ще издаде "полово-коректна" Библия, в която всички епитети, носещи оттенъка на "мъжки шовинизъм", ще бъдат заменени с "неутрални". И "Божиите синове" ще станат просто "Божии деца"…

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...