Коледа и Курбан-байрям ще бъдат официалните празници на Казахстан



Астана, 5 декември. Министерството на правосъдието на Казахстан е разработило проектозакон за официалните празници, които ще се празнуват в централноазиатската република, съобщава News.Ru.

"Според новия закон Коледа и Курбан-байрям ще бъдат официални празници на казахската държава. Проектът ще се съгласува и с Министерството на финансите и Министерството на икономиката", заяви първият вицепремиер на правосъдието Рахмет Мукашев на пресконференция в казахската столица Астана. Предложението за обявяването на тези празнични дни за общонародни е лична инициатива на президента Нурсултан Назарбаев.

Казахстан, която е втората по големина държава сред бившите съветски републики, е една от най-бързо развиващите се икономики в света. Той притежава гигантски нефтени ресурси и отбелязва годишен икономически ръст от около 10 %. Населението на тази обширна централноазиатска държава, където по времето на Сталин са били преселвани цели народи, е доста пъстро. Една голяма част от него – около 40 % – са етнически руснаци. В западен Казахстан е традиционно силно присъствието и на казаците, които се заселват там още през ХІХ в. и се възприемат като опора на руския народностен дух и Православието в Централна Азия.

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...