Комисар Оли Рен посети православен храм в Хърватско



Източник: Инфослужба на СПЦ

На първи декември членът на Европейската комисия и комисар по разширяването на Европейския съюз Оли Рен, заедно със свои сътрудници и придружен от министъра на външните работи и европейската интеграция на Република Хърватска Колинда Грабар-Китарович, е посетил град Вуковар.

Оли Рен е посетил и сръбската православна църква „Свети Николай”, която е във фаза на възстановяване, и нейния енорийски свещеник, протойерей-ставрофор Душан Маркович, с когото е осъществил кратък разговор. Отец Маркович е запознал комисаря с историята на енорията във Вуковар и е изразил неудовлетворението си от бавната динамика на възстановяването на църквата, което, по неговите думи, се извършва със средства на Министерството на възстановяването и на град Вуковар.

В изявление пред медиите високият гост е изтъкнал колко много иска да посети във Вуковар както онова, което напомня за миналото – паметниците и сакралните обекти, така и това, което представлява бъдещето на този град – училищата на Вуковар.

Вуковар беше един от градовете, които пострадаха най-много през войната в бивша Югославия в края на миналия век.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...