Комюнике на експертната среща за подготовка на Световната среща на върха на религиозните лидери



Източник: Интерфакс

На 25-26 май 2006 г. в Москва се проведе експертна среща на представители на религиозните общности по света. Срещата беше свикана по инициатива на Междурелигиозния съвет на Русия. Участниците на експертната среща обмениха мнения и предложиха теми за обсъждане на Световната среща на върха на религиозните лидери, която ще се състои на 3-5 юли 2006 г. в Москва.

В срещата участваха представители на християнството, исляма, юдаизма, будизма, индуизма, даоизма от Азербайджан, Албания, Армения, Бахрейн, България, Босна и Херцеговина, Ватикан, Великобритания, Германия, Гърция, Египет, Израел, Индия, Иран, Италия, Китай, Киргизстан, Латвия, Ливан, Русия, Румъния, Сирия, САЩ, Турция, Финландия, Франция, Швейцария, Естония.

Участниците в срещата отбелязаха, че в основата на диалога на различните традиционни религии е чувството за отговорност и обща загриженост за съдбините на човечеството. Бяха предложени следните теми за обсъждане на Световната среща на върха:

– Ролята на вярата и религията в съвременното общество. Защитата и заздравяването на духовните и нравствени ценности в съвременното общество, отговорността на религиите за това.

– Пътищата за преодоляване на тероризма и екстремизма.

– Образованието, необходимостта от нравствено възпитание на младежта.

– Законността, свободата, правата на човека, нравствената отговорност.

– Подкрепата на ценността на семейството, човешкия живот и равенството на половете.

– Уважението на религиозните чувства и на това, което се почита като свещено в религиозните традиции.

– Нравствеността в икономиката.

– Преодоляването на бедността.

– Ролята на масмедиите.

– Ресурсите на планетата. Екологичната отговорност.

– Предизвикателството на епидемиите на инфекционните болести и на наркоманията.

– Разпространяването на оръжията за масово поразяване.

– Диалогът и партньорството на цивилизациите. Проблемите на глобализацията и световния ред.

– Диалогът на религиозните общности с политиците и всички структури на гражданското общество, с международните организации.

Участниците в срещата изразяват надежда, че посланието на Световната среща на върха на религиозните лидери ще бъде чуто от лидерите на страните от «Г-8», политиците, широката общественост и всички членове на нашите религиозни общности. Надяваме се, че срещата на религиозните лидери ще послужи на мира между хората и общностите, принадлежащи към различни религии, нации, култури и цивилизации.

превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...