Константинопол признава църквата в Северна Македония



След задълбочена дискусия по време на заседанието на Светия Синод на Константинополската патриаршия от 9 май, Македонската православна църква бе призната като „Охридска архиепископия“.

Вселенската патриаршия обяви, че приветства в евхаристийно общение „йерарсите, духовенството и миряните на църквата под ръководството на архиепископ Стефан“. По този начин, както се твърди в комюникето, се лекува раната на схизмата и се излива „елей и вино“ върху раната на православните братя и сестри там.

Уточнява се, че Сръбската православна църква трябва да уреди административните въпроси между нея и църквата в Северна Македония.

Става ясно, че се изключва терминът „македонски” и всякакви производни на името „Македония”, и се признава името на църквата като „Охридска” (архиепископия).

Вселенската патриаршия обещава да продължи да се интересува от напредъка и стабилността на охридската поместна църковна общност.

ИЗЯВЛЕНИЕ НА ВСЕЛЕНСКАТА ПАТРИАРШИЯ

Светият и Свещен Синод се свика днес, понеделник, 9 май 2022 г., под председателството на Негово Всесветейшество Вселенския патриарх Вартоломей, и обстойно бе обсъден църковният въпрос на Скопие. След като молбата на тази църква към Църквата-майка, заедно с многократните молби на държавата Северна Македония, бе подложена на преценка, се взеха следните решения:

1. Приема в евхаристийно общение йерарсите, духовенството и миряните на църквата под ръководството на архиепископ Стефан, като по този начин се лекува раната на схизмата и се излива „елей и вино” върху раната на нашите православни братя в тази страна. За целта се издава съответният Патриаршески и Синодален акт.

2. Отстъпва на Пресветата Сръбска църква уреждането на административните въпроси между нея и църквата в Северна Македония, в контекста на свещения каноничен ред и църковната традиция.

3. Признава „Охридска“ за име на тази Църква (разбирана като район на нейната юрисдикция единствено в границите на територията на държавата Северна Македония), както е обещано писмено на Вселенската патриаршия от нейния предстоятел. По този начин се изключва терминът „македонски“ и всякакви производни на името „Македония“. Вселенската патриаршия ще продължи да изразява интерес към израстването, напредъка и стабилността на охридската поместна църковна общност, както е правила през вековете за всички поместни православни църкви, като „жилище на любовта, източник на благочестието на всички православни християни” (Драмски митрополит Павел).

Източник: Orthodoxtimes

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...