Конференция в чест на Пергамския митрополит Йоан Зизиулас започва в Гърция



От 28 до 30 октомври 2011 година Академията за богословски изследвания във Волос (Гърция) организира международна богословска конференция, посветена на личността и творчеството на известния православен митрополит и богослов Йоан Зизиулас.

 

Академията за богословски изследвания, заедно с Митрополията на Димитриас (www.imd.gr) – една от най-активните митрополии в Северна Гърция, организират съвместно това църковно и академично събитие, на което Пергамският митрополит предстои да бъде удостоен с най-високото църковно отличие – златен кръст на Митрополията на Димитриас – и да бъде приет за почетен член на Академията във Волос (www.acadimia.gr).

Пергамският митрополит Йоан Зизиулас е един от най-активните и изтъкнати клирици на Цариградската вселенска патриаршия, председател от православна страна на международната комисия за диалог с римокатолиците и известен богослов, чийто принос в областта на църковната наука и съвременното православно богословие се признава не само в средите на православните, но и в по-широк академичен контекст. Неговите съчинение в областта на догматическото богословие, християнската антропология и съвременните аспекти на православната евхаристийна еклесиология са познати и превеждани на много съвременни езици. Те маркират едно от водещите съвременни направления в развитието на православното богословие, което се развива динамично както в контекста на възраждането на патристичните първоизвори на Православието, така и в диалогична перспектива спрямо съвременните западни богословски и философски направления.

В чест на Пергамския митрополит Йоан ще бъде проведена научна конференция, чиято основна тема „Личността, Евхаристията и Царството Божие” отразява по-важните насоки в неговата църковна дейност и богословска мисъл. В своето научно и богословско творчество Йоан Зизиулас преоткрива и актуализира наследството на гръцките църковни учители и свети отци и продължава основните насоки на „неопатристичния синтез” като водещо направление в областта на православното богословие през ХХ век. Както е известно, основните теми в богословското творчество на Йоан Зизиулас са свързани с проблематиката на православната християнска антропология и светоотеческото учение за човешката личност, Светата Евхаристия като център на църковния живот и ролята на епископа като предстоятел на евхаристийното събрание на вярващите.

С тази основна проблематика са свързани и актуалните въпроси за богословския диалог на Православната църква с представителите на другите християнски изповедания, които също присъстват в трудовете и творчеството на Йоан Зизиулас.

В програмата на международната конференция във Волос ще участват много православни духовници и богослови от Гърция и други страни, които ще представят богатото многообразие от богословски възгледи, идеи и концепции в творчеството на Зизиулас и ще анализират техния принос и значение за развитието на съвременната православна богословска мисъл.

В центъра на тази международна конференция ще бъде и речта на самия Пергамски митрополит на тема „Православното богословие и предизвикателствата на 21 век”, посветена на неговите виждания за насоките на развитие на православното богословие в началото на третото хилядолетие след Христа.

Конференцията ще завърши на 30 октомври с отслужването на Света Божествена литургия, на която Пергамският митрополит ще получи църковното отличие от митрополит Игнатий и почетна диплома от Академията за богословски изследвания.

Конференцията може да бъде проследена и онлайн чрез сайта на църковното радио на Митрополията на Димитриас „Православно свидетелство” на адрес www.imdradio.gr

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...