Конференция, посветена на о. Павел Флоренски организира Институтът за православни християнски изследвания в Кеймбридж



Конференция, посветена на отец Павел Флоренски, ще се проведе по-късно този месец, под патронажа на Института за православни християнски изследвания на Кеймбриджкия университет.

В събитието под надслов „Павел Флоренски за XXI век“ ще вземат участие учени от цял свят, като се предвижда възможност за включване на място и онлайн. Конференцията ще се проведе от 14 до 16 септември.

„Конференцията ще изследва значението на работата на Павел А. Флоренски както за развитието на човешката мисъл, така и за живота през двадесет и първи век… Неговите идеи се характеризират със смелото обединяване на философия, математика, наука, изкуство и широк диапазон от други дисциплини, което е формирало и необикновената му богословска визия за света“, гласи резюмето на конференцията.

„Голяма част от работата му остава недостатъчно проучена, особено на Запад, където трудовете му едва започват да се превеждат, затова задачата на конференцията е да подпомогне преодоляването на тази празнина. Основната ни цел е да бъде изследвано значението на неговите идеи за развитието на мисълта през двадесет и първи век. Лекторите са поканени да анализират всеки аспект от работата на Флоренски. Разговорите ще се фокусират върху софиологията на Флоренски, използването на математиката в богословски му трудове, неговата онтология и философия на езика, разбирането му за Божия съд и много други.“

Лектори:

Д-р Клемена Антонова (Институт за хуманитарни науки, Виена)

Д-р Ксения Ермишина (Център „Александър Солженицин“, Москва – чрез Zoom)

Проф. Брус Фолц (Eckerd College, Флорида)

Проф. Пол Гаврилюк (Университет Сейнт Томас, Минесота)

Проф. Майкъл Мартин (Център за софиологически изследвания, MI – чрез Zoom)

Проф. Джон Милбанк (Университет на Нотингам)

Д-р Алексей Нестерук (Университет на Портсмут)

Д-р Анке Нидербуде (Мюнхенски университет „Лудвиг Максимилиан“)

Д-р Аврил Пайман (Университет Дърам)

Проф. Павел Рожек (Ягелонски университет, Краков)

Д-р Кристоф Шнайдер (Институт за православни християнски изследвания)

 

Отец Павел Флоренски (1882 – 1937) е сред най-големите и колоритни руски мислители, личност с разно­странни интереси и дълбоки познания в областта на богословието, философията, математиката, музиката, филологията, електротехниката, изкуствознанието и др.

Завършва Физико-математическия факултет на Московския университет „Ломоносов“ и Московската духовна академия, където по-късно чете лекции по история на философията. През 1911 г. приема свещенически сан.

След болшевишката революция заема ръководна длъжност в „Главэлектро“, където се занимава с изследване на електрическите полета и диелектриците. През 1921 г. е избран за професор във ВХУТЕМАС, където чете лекционния курс „Анализ на пространството в художествените произведения“. През 1933 г. е арестуван и осъден на 10 години затвор. Разстрелян е в Соловецкия лагер на 8 декември 1937 г. Посмъртно е реабилитиран през 1958 г.

На българския читател е познат с книгите: „Стълб и крепило на Истината“, Омофор 2013, „Пространство, време, творчество“, Изток-Запад 2013, „Солта на земята“, Омофор 2020

Повече информация за конференцията ТУК>>>

 

ИзточникInstitute for Orthodox Christian Studies Cambridge

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...