Конференция, посветена на 1700-годишнината от кончината на свети Пантелеймон


Църковно-научна конференция на тема Почитането на свети великомъченик и целител Пантелеймон и руско-атонските връзки (По повод 1700 годишнината от блажената му кончина) е проведена в Москва, съобщава Благовест-Инфо. Организатори на конференцията са Отделът за външноцърковни връзки на Московската патриаршия, Научният съвет на Руската академия на науките „Ролята на религията в историята”, Императорското православно палестинско общество и Поклонническият център на Московската патриаршия.

Конференцията е била открита на 15 декември с молебен в памет на свети Пантелеймон. В приветствието си при откриването, митрополит Смоленски и Калининградски Кирил, представяйки  традицията и дълбокото значение на почититта към свети Пантелеймон във Византия и Русия, е поставил въпроса за ролята на Църквата в съвременната медицина.

В богословския доклад на митрополит Кирил на тема „Подвигът на свети Пантелеймон в контекста на мъченичеството на Древната Църква” е изследван също така въпросът за християнското отношение към живота и смъртта, за евхаристийното измерение на мъченичеството и разликата му с „жертвеността изобщо”. Във връзка с това е анализиран проблемът за тероризма и терористите-самоубийци. Именно мъченичеството в Църквата по своите мотиви, отношение към другите и към себе си и в крайна сметка – отношение към живота – е най-дълбокото отрицание на самоубийствения тероризъм,  е  една от тезите на доклада.

Редица доклади, представени на конференцията, са били посветени на духовните аспекти на медицината. Професорът от Медицинската академия и председател на обществото „Православните лекари на Москва”, Александър Недоступ, е бил посветен на дефиниране на понятието „православна медицина”. Внимателно са разгледани както подходите на лекарите към духовните средства за лечение в Църквата, така и практиката на свещеници да разрешават или забраняват определени медицински средства за повлияване на заболяването.

За православния подход към болестта и лекуването е говорил в доклада си лекарят, отец Валентин Жохов, ректор на отделението на милосърдните сестри в Марто-Мариинската света обител. Акцентът е бил поставен върху народната медицина и „нецърковното целителство”.

В рамките на форума са представени доклади за историята на църковното почитание на св. Великомъченик Пантелеймон, както и въпроси от каноничен характер, свързани с руския манастир на Света гора, „Св. Пантелеймон”.

Открита е изложба, посветена на 1700-та годишнина от кончината на свети Пантелеймон. Изложбата съдържа икони, създадени в манастира „Св. Пантелеймон” през 19 век, както и реликви, посветени на застъпничеството на св. Пантелеймон за православните християни, благодарение на което, съгласно писмени сведения, множество вярващи са получили изцеление.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...