Концерт във Виена не успя да събере големи суми за построяването на нова църква



Deutsche Welle

Около 1 350 евро за строежа на нова българска църква в австрийската столица бяха събрани от дарения на публиката миналия четвъртък на благотворителен концерт във Виена на казанлъшкия църковен хор “Св. Йоан Дамаскин". 

Около 250 души дойдоха да чуят изпълнението на хора във виенската Агустинеркирхе. Отец Иван Петкин от българската православна църква “Св. Иван Рилски” във Виена каза след концерта:

 

“Концертът мина много добре. Аз съм много щастлив по следната причина – може да се учудите на моето щастие, защото ако погледна като светски човек върху материалната част, трябва да кажа, че съм се отчаял. Обаче аз, напротив, не само, че не съм се отчаял, ами изключително много съм възнаграден духовно, защото още в момента чух такива ласкави отзиви от хората.”

 

Българската църковна община във Виена съществува от 1967 година. Настоящата църква “Св. Иван Рилски”, която е с размерите на параклис, се намира в двора на жилищния комплекс на българското посолство. Църквата отдавна е отесняла за хилядите вярващи, които идват, особено по големите празници като Коледа и Великден. Затова от две години насам църковната община събира средства за строежа на нов, по-голям български православен храм в австрийската столица. Виенската община е отделила и парцел за него, но все още няма достатъчно средства за започване на строежа.

 

“Бях попитан преди известно време от двама-трима души как ще изглежда църквата. Дори единият от тях ми каза, че ако няма куполи отгоре, кубета, той няма да дойде в църквата. И аз казах, че това зависи от нас – дали ще има кубета и колко ще бъдат те, и дали въобще ще ги има… Дали въобще ще имаме църква. Защото, ако искаме да имаме църква, трябва да си я построим сами.”

 

От 2005 година насам българската църковна община във Виена е успяла да събере около 35 000 евро за новия храм, за чийто проект и строителство ще са нужни няколко милиона. Големи фирми засега не са проявили желание да направят дарение, но пък българското правителство е обещало финансова помощ, казват от виенската църква “Св. Иван Рилски”.

 

Концертът на смесения църковен хор “Св. Йоан Дамаскин” от Казанлък е първата благотворителна акция за събиране на средства за нов български православен храм във Виена.

 

“С моите съвипускници от Семинарията се събираме всяка година в края на май или в началото на юни в Старозагорска епархия, тъй като Старозагорският митрополит дядо Галактион, е наш съученик. На последната ни среща взехме участие в обновлението на ремонтирания вече храм “Св. Илия” в Казанлък. Там чух този прекрасен хор и това беше повод да ги поканя те да направят концерта. Тук е мястото да изразя моята благодарност към дядо Галактион, че предостави на съвсем безкористни начала този хор от неговата епархия”.

 

За осъществяването на концерта помага и австрийската фондация Pro Oriente, като съдейства той да се състои в самото сърце на Виена – в готическата църква Аугустинеркирхе.

 

Въпреки, че средствата за построяването на нов български храм в австрийската столица, които бяха събрани на този благотворителен концерт, не са много, Отец Иван Петкин от българската църква “Св. Иван Рилски” е доволен и иска да повтори начинанието:

 

“Ние бихме могли отново пролетта да организираме такъв благотворителен концерт, защото явно е, че един такъв голям проект не може да бъде свършен за малко време.”

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...