Концерт в храма „Св. Стефан“ в Истанбул помага за възстановяването й



Словеса

На 12 април, събота, българският храм „Св. Стефан” в Истанбул бе озвучена от камерна музика.

В Желязната църква гостува оркестърът на Консерваторията към Тракийския университет в град Одрин, в който заедно с младите музиканти свирят и преподаватели от България, Турция, Азербайджан и Узбекистан. Изпълненията предизвикаха възторг сред присъстващите. Наред с произведенията на Моцарт, Респиги и Барбар, прозвуча и „ Севдана” на българския композитор Георги Златев – Черкин.

Пропитото с български дух произведение, пленяващият с финото си могъщество позлатен олтар, невероятните акустика и обстановка в църквата, създадоха неповторимо усещане сред присъстващите. Не случайно, българите в Истанбул се чувстват истински българи именно тук – в Желязната църква на брега на Златния рог. Така е било преди повече от сто години, така е и днес. Средствата от концерта ще бъдат използвани за реставрацията на уникалния храм.

Кампанията за спасяване на храма бе подета през 2004 г., когато по инициатива на църковното настоятелство известният камерен ансамбъл „Софийски солисти” представи пред културната общност в Истанбул образци от световната и българска музика. Със събраните от тогава до сега средства са укрепени основите на църквата и са реставрирани иконостаса и иконите. Предстои възстановяване на корозиралите метални елементи.

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...