Концерт на музикално произведение от епископ Иларион Алфеев в Москва и Ватикана



Източник:
Bulletin Europaica

„Страстите според Матей”, композирани от епископ Иларион Виенски и Австрийски (Алфеев), представител на Руската православна църква пред европейските институции, ще бъдат представени на 27 март 2007 година в Голямата зала на Московската консерватория и на 29 март в Рим, в Аuditorium Conciliazione близо до Ватикана.

„Страстите според Матей” е музикална композиция за солисти, хор и оркестър с продължителност около час и 40 минути. В нея се редуват евангелски четива и музикални тактове – хорали, фуги, речитативи и арии. Текстовете са взети от православните богослужения през Страстната Седмица.

„Страстите” ще бъдат дирижирани от Владимир Федосеев, главен диригент на Виенската филхармония от 1997 до 2005 година, в изпълнение на петима солисти и 140 музиканти от Големия симфоничен оркестър на Русия „Пьотр Чайковски” и знаменития хор на Третяковската галерия.

Московската патриаршия ще бъде представена в Рим от архиепископ Инокентий Корсунски и протойерей Всеволод Чаплин, заместник-ръководител на Отдела за външноцърковни отношения на Московската патриаршия. Светият престол ще бъде представен от кардинал Пол Пупар, председател на Папските съвети за култура и за междурелигиозен диалог, кардинал Валтер Каспер, председател на Папския съвет християнско единство, и кардинал Роже Ечегерай, почетен председател на Папския съвет „Правда и мир”.

Епископ Иларион Алфеев е роден в Русия през 1966 година. Преди да постъпи в семинария, той е учил цигулка, пиано и музикална композиция в музикалното училище „Гнесин” и в Московската държавна консерватория. Автор е на множество музикални произведения, сред които музикалната версия на Светата литургия и на полунощницата за хорово изпълнение.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...