Коптската Църква иска преразглеждане на конституцията на Египет



Източник: Благовест-Инфо

Коптската Църква предлага промяна в египетската конституция по въпроса за ръководната роля на шериата, заяви нейният официален говорител Марк, епископ на Шубра-ел-Хейма.

Става дума за чл. 2 на основния закон, който гласи: "Ислямът е държавна религия, арабският език е официален език на държавата. Принципите на шериата са основен източник на законодателството". Според коптите, които са около 10-15 процента от населението на Египет, признаването на шериата като единствен източник на правото нарушава техните права. Те предлагат формулировката да се промени така, че шериатът да бъде посочен само като един от възможните източници на правото.

Когато конституцията е била приета на общонародния референдум през 1971 г., шериатът е бил посочен само като един от източниците на правото. Но през 1979 г. една трета от депутатите на египетския парламент са поискали той да бъде провъзгласен за основен източник на законодателството в страната. Поправката е била приета и одобрена от президента Ануар Садат през 1980 г.

Вследствие на тази промяна шериатът е започнал да регулира във все по-голяма степен социалния живот на немюсюлманските общини на Египет, сред които най-многобройни са коптите-монофизити. Особено големи проблеми възникват в случаите на смесени бракове между мюсюлмани и християни. Например, ако съпругът-мюсюлманин почине, съпругата-християнка няма право да наследи неговото имущество. За да избегнат този и други проблеми, коптските жени, които се омъжват за мюсюлмани, приемат в много случаи исляма. Това предизвиква недоволството на Коптската Църква.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...