Коптският епископ Ангелос: Етиопските християни загинаха, защото не се отказаха от вярата си



Episcop AngelosСлед обезглавяването на 21 копти в Либия през февруари тази година, преди няколко дни Ислямска държава разпространи ново ужасяващо видео за екзекуцията на 29-има християни от Етиопия.

Във връзка с трагедията Негово Преосвещенство епископ Ангелос, духовен водач на коптите във Великобритания, отправи послание към европейците: „Потвърждаването на убийството на етиопските християни беше прието с дълбока покруса от целия свят. Такива екзекуции, които прекършват несправедливо и безсмислено живота на невинни хора, за съжаление, станаха почти ежедневие. Още веднъж бяхме свидетели на мъченичеството на невинни християни, убити само заради това, че не са се съгласили да се откажат от вярата си.

Векове наред християните в Египет и Етиопия делят общото духовно наследство на Коптската църква. Заради жертвената кръв на тези съвременни мъченици за вярата, тази връзка става още по-силна.

Заедно със скръбта, изпитвам и признателност за утехата, че освен огромната болка от тези отвратителни престъпления, видях как в нашите общности се усилва взаимопомощта, как хората стават солидарни помежду си в отхвърлянето на подобни злодеяния и на каквито и да било идеологии, които оправдават и в чието име се извършват тези варварски актове.

Заедно с невъобразимата болка, която причиняват на семействата и на общностите, към които принадлежат жертвите, тези ужасяващи деяния са опасни и заради това, че ставаме безчувствени към болката на другите, към подобни жестокости. Волята Божия, на Този, който ни е създал по Свой образ и подобие, със сигурност не е тази – да станем безчувствени към страданието на ближния ни.

Нека се молим за душите на нашите невинни братя, но също така се молим и за душите на тези, които така безмилостно са отнели живата им; да прощаваме и да се молим за онези, които извършват подобни престъпления. Нека се помолим за тези мъже и жени, за да си спомнят, че всеки живот е свещен дар от Бога. Но преди всичко да се молим на благия Господ да укрепи семействата и общностите, подложени на такива тежки изпитания… Нека си спомним за смелия отговор на близките им и да се помолим на Господа да ги дари с още сила, кураж и мир за всички, които страдат след това брутално деяние, като ги уверяваме, че няма да забравим техните роднини и приятели, загинали като истински мъченици…“ I www.doxologia.ro

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...