Корейците търсят пътя към Православието


ВЛАДИВОСТОК. На 8 декември в руския далекоизточен град Владивосток пристигна делегация на "Православния комитет на Корейската народно-демократична република", съобщава Седмица.Ru.

Владивостокско-Приморският архиепископ Вениамин благослови младите севернокорейски свещенослужители за богослужебна практика в Свято-Николския катедрален храм в града.

Начело на делегацията е вицепрезидентът на комитета Петър Ким Чхер. В състава й влизат двамата корейски дякони Теодор и Йоан, приели свещенически сан в Руската православна църква след курс на обучение в Московската духовна семинария. Във Владивосток те ще изучават практиката на православното богослужение в течение на три месеца.

По времето на срещата си с корейската делегация в епархийското управление архиепископ Вениамин се запозна с всичките й членове, разпита ги подробно за успехите и проблемите им в богословското образование. Той се зарадва много, когато научи, че в Пхенян приключва строителството на православeн храм "Св. Троица" – вече е издигнат куполът и надкуполният кръст на храма, предстои да се завърши изписването на стените и украсата на интериора. Архиепископът бе поканен на освещаването, което ще се състои през август 2006 г.

Владиката благослови дяконите Теодор и Йоан да изучават православното богослужение, в това число и на църковнославянски език. Заедно с тях на църковно пеене ще се учи и още един кореец – Ким Ен Чан, който е завършил Музикалното училище в Москва.

Изборът на Владивосток за по-нататъшно обучение на корейските клирици бе одобрен от корейския Православен комитет и от Негово светейшество патриарх Алексий II. Корейците са избрали този град заради благоприятните впечатления от предишните си гостувания във Владивостокската епархия, а също и защото той е близо до родината им. Тук има и генерално консулство на КНДР.

Владивостокската епархия е исторически свързана с руската православна мисия в Корея. От 1906 по 1917 г. мисионерската работа сред корейците, живеещи както на руския бряг на Тихия океан, така и в самата Корея, е била ръководена от Николско-Усурийския епископ Павел (Ивановски). Във Владивосток е имало и преводачески комитет, който е превел на корейски някои богослужебни последования и молитви.

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...