Корсунски диоцез суспендира участието си в Събранието на френските православни епископи



Източник: Корсунски диоцез, пак там

В събота, 24 март 2007 година, в катедралния храм „Свети Три светители” в Париж се е състояло събрание на френския епархийски съвет на Корсунска епархия под председателството на архиепископ Инокентий Корсунски. В събранието са взели участие клирът и делегати на енориите на Руската православна църква във Франция.

След като е изслушал доклада на архиепископ Инокентий за положението в Събранието на православните епископи във Франция (СПЕФ), съветът е взел решение с мнозинство да одобри комюникето на Корсунския диоцез от 1 март 2007 година и да публикува нова декларация. Тя препоръчва на архиепископ Инокентий и на отговорните лица в Руската православна църква да суспендират временно участието на Руската православна църква в работата на Събранието на православните епископи във Франция до преодоляването на настъпилите в Събранието трудности.

Декларация на клира и миряните на Руската православна църква във Франция

Ние, свещеници, дякони, монаси и представители на миряните от енориите на Руската православна църква във Франция, се събрахме на 24 март 2007 година в Париж и изслушахме изложението на архиепископ Инокентий Корсунски за отрицателните явления, възникнали в работата на Събранието на православните епископи във Франция, и за пагубните им последици върху сътрудничеството между православните и за целия християнски свят във Франция. След като обсъдихме от всички аспекти това изложение, заявяваме подкрепата си за позицията на Корсунския диоцез, изразена в комюникето от 1 март тази година.

Комюникето споделя безпокойството на диоцеза за централизаторските тенденции, проявили се в Събранието, чието председателство се обезпечава от представители на Константинополската патриаршия и които създават спънки за ползотворната съборна дейност на организацията. То изразява и надеждата, че възникналите трудности ще бъдат скоро надминати.

Днес констатираме с голямо съжаление, че през последния месец положението не само че не се подобри, но дори се е влошило, въпреки искреното ни желание да избегнем кризата, която може да наруши православното единство и братското сътрудничество между Поместните православни църкви във Франция.

Опитите да бъдат блокирани инициативите на Руската православна църква във Франция продължават – те засягат най-вече братското ни сътрудничество с Римокатолическата църква. Продължава да се представя в отрицателна светлина Руската православна църква. Неприятелските твърдения спрямо нашата Църква и отговорните й лица не престават да се появяват в Православната пресслужба (SOP), претендираща да бъде официален орган на Събранието на православните епископи във Франция.

Дълбоко сме разтревожени от настоящата ситуация. Всички ние православни трябва да размислим върху начина, по който можем да продължим да живеем заедно. Всички ние сме отговорни за бъдещето на Православието във Франция. С тази декларация искаме да привлечем вниманието не само на православния свят, но и на всички френски християни, с които трябва да свидетелстваме заедно за ценностите на християнството в съвременния свят.

Вземайки това предвид, препоръчваме да бъде временно суспендирано участието на Корсунски диоцез в работата на Събранието на православните епископи във Франция до преодоляването на съществуващите проблеми. Молим архиепископ Инокентий да предаде на йерархията на Руската православна църква позицията на клира и миряните представители на енориите на Корсунския диоцез във Франция.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...