Косовската семинария празнува 150 години от своето основаване



На 15 ноември вечерта бе тържествено чествана 150-годишнината от основаването на православната семинария „Св. Кирил и Методий“ в Призрен, Косово.

Събитието се проведе в Matica Srpska, най-старата сръбскоезична културно-академична институция в Нови Сад, Сърбия. Със свои презентации за историята на най-старата образователна организация участваха преподаватели от семинарията в Косово и Метохия.

Възпитаниците на семинарията представиха музикална програма и бе открита художествената изложба „Есента в Призрен 2015-2021”.

Сред най-известните възпитаници на семинарията е Негово Светейшество патриарх Ириней, който служи като архиерей на Сръбската православна църква в продължение на 46 години и близо 11 години като Сръбски патриарх. Той се упокои в Господа на 20 ноември миналата година.

Косовската православна семинария е основана от сръбския търговец Сима Андреевич за обучение на православни духовници и учители. Първите занятия започват през май 1781 г.

Училището бързо се превръща в център на сръбската култура и образование в Османската империя в началото на 20 век. Разположена в центъра на Призрен, семинарията става основа и за първия университет в Косово.

През април 1941 г. училището е затворено и отваря отново врати шест години по-късно през 1947 г.

През 1999 г. семинарията е принудена да се премести в Ниш, Сърбия, като се завръща в Призрен през 2011 г., за да продължи дейността си в изцяло реновирана сграда.

 

Източник: orthochristian.com

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...