Куба ще стане център на Православието в Латинска Америка?



Източник: Интерфакс

На пресконференция в Москва ръководителката на отдела по религиозните въпроси на ЦК на Кубинската комунистическа партия Каридад Диего Бельо заяви, че правителството на Куба подкрепя строителството на православен храм в Хавана. Решението за това е било прието на среща на висши правителствени служители на Куба и представители на Московската патриаршия.

Нещо повече, на неотдавнашната среща на кубинския лидер Фидел Кастро и Смоленско-Калининградския митрополит Кирил е било решено "да се построи не просто храм за православните кубинци, а голяма катедрала, където да се подготвят православни свещеници не само за Куба, но и за целия Карибски регион и Латинска Америка", каза Бельо.

"За никого не е тайна, че строителството на руски православен храм ще стане символ на дружбата и сътрудничеството между нашите народи", заяви тя.

По данни, изнесени от Бельо, броят на православните християни на Куба стремително расте. По време на празнуването на последната православна Коледа е имало хиляди желаещи да участват в празника, каза тя.

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...