Латинският език умира, предупреждава главният латинист на Ватикана


Източник: Благовест-Инфо

"Латинският в Църквата умира. Този древен език не се знае нито от младите свещеници, нито от епископите", заяви пред Daily Telegraph отец Реджиналд Фостър, кармелитски свещеник, известен като главен латинист на Ватикана. Той е бил назначен на тази длъжност от папа Павел VІ и я изпълнява вече 38 години.

Отец Фостър защити значението на латинския език за християнството. "Няма да можете да разберете св. Августин, ако го четете на английски. Той е мислел на латински. Това е все едно да слушате Моцарт от музикален автомат", каза той. За него липсата на латинския в учебната програма на повечето европейски училища е тъжен факт – така се губят важни елементи от културата, която трябва да притежава европеецът. В Италия латинският се изучава задължително в училище.

Писмата и обръщенията на четирима папи са били превеждани на латински от отец Фостър. Латинският остава държавен език на Ватикана и всички официални документи излизат задължително на този език. Ватиканският кабинет на Фостър е на няколко крачки от кабинета на папата. Той ръководи цял екип от преводачи. "Аз не съм шеф, аз съм само най-опитният. Превеждах енцикликата "Deus Caritas Est". Превеждаме и всички укази за назначаване на епископи – те трябва да се пишат ръчно върху папирус", казва той. Въпреки че Бенедикт XVI владее добре латинския език, той просто "няма време" да пише всички документи на този език.

Главният латинист на Ватикана е потиснат от студеното отношение на младите католически иерарси към езика на Тома Аквински: "Страх ме е някой кардинал да не отмени изобщо употребата на латинския. Дори и сега в отговор на поздравителните писма на папата до кардиналите ние понякога получаваме молби да им ги изпратим в превод. Разбира се, ние никога няма да го направим", категоричен е той.

Както пише Daily Telegraph, дори банкоматът пред входа на кабинета на отец Фостър е програмиран така, че да "общува" с клиента на латински: "Inseritе scidulam quaeso ut faciundum cognoscas rationem" (Поставете картата си за проверка на вашия депозит).

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...