Ледена Църква на 2000 м. надморска височина ще има в Румъния


Първата църква от лед в Румъния ще се издигне на 2000 м. надморска височина в планината Фъгъраш при Балеа Лак на мястото, където Николае Чаушеску планирал да си издигне хотел, наречен “Кристалния палат”, информира ROMPRES.

Инициаторът на проекта Арнолд Клингейс казва, че от голяма важност е да се развие културния и религиозен туризъм в Румъния. Идеята е да се потърсят европейски фондове за финансиране на туризма в Балеа. В момента се провеждат дискусии с Православната митрополия, евангелската и католическата църкви в района. Посрещането на вярващите от всички християнски конфесии Ледената църква ще проведе преди Общото Екуменическо Събрание за 2007 година в Сибиу.

Църквата ще бъде построена през Януари 2007, годината в която Сибиу ще бъде Културната столица на Европа.

Ледени църкви има на много малко места по света, най-вече в северните страни. Една от най-известните ледени църкви се намира в Ивало, Финландия.

От своя страна обаче, митрополитът на Ардеал, Лауренциу Стреза, съобщи, че няма да разреши на нито един свещеник да служи в Ледената църква в Балеа Лак, тъй като смята, че това е само една туристическа атракция, а не молитвен дом.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...