Лидерите на Европейския съюз се срещнаха в Брюксел с висши религиозни представители



Източници: Europa.eu, Orthodoxeurope

Председателите на Европейския парламент, Европейския съвет и Европейската комисия са се срещнали на 15 май с висши духовници на трите монотеистични религии, за да разговарят за човешкото достойнство. Срещата се е състояла в сградата на Еврокомисията Берлемон в Брюксел по инициатива на председателя й Хосе Мануел Барозо.

Германската канцлерка и председателка на Европейския съвет Ангела Меркел и председателят на Европейския парламент Ханс-Герт Пьотеринг са съпредседателствали заедно с шефа на Комисията разговорите, на които са присъствали 20 висши християнски, еврейски и мюсюлмански духовници от Европа. Това е третата конференция, организирана от Хосе Мануел Барозо след тези през 2005 и 2006 година, но в същото време и първата, който се осъществява под егидата едновременно на тримата европейски лидери. Темата на тазгодишната дискусия е била: „Европа, основаваща се на човешкото достойнство”.

От православна страна в срещата са взели участие архиепископът на Кипър Хризостом, представителят на Вселенската патриаршия пред ЕС митрополитът на Франция Емануил, представителят на Руската православна църква пред Европейските институции епископът на Виена и Австрия Иларион и представителят на Гръцката църква пред ЕС епископът на Ахайя Атанасий.

Откривайки срещата, председателят на Еврокомисията Барозо между другото е заявил: „Нито географската близост, нито общата ни история са достатъчни, за да скрепят трайно съюза между държавите и народите. Решаващата роля в процеса на интеграцията между държавите членки на Европейския съюз и между техните граждани имат универсалните ценности, част от общото ни наследство”.  

В уводната си реч германската канцлерка Ангела Меркел е изтъкнала следното: „Ние, европейците, имаме изключителната отговорност да подкрепим търпимостта и да помогнем на другите да бъдат търпими. Стотици години ни трябваха, за да научим този урок. Именно затова дълбокото ни убеждение е, че нетърпимостта не може да бъде търпяна”.

В последвалото изказване на председателя на Европейския парламент Ханс-Герт Пьотеринг, същият е заявил: „Търпимостта, която е една от същностните ценности на Европейския съюз, е основата за диалога между културите и религиите, чиито цели са сътрудничеството, партньорството и взаимното зачитане между културите и религиите. Взаимното зачитане, почиващо на човешкото достойнство, е споделена европейска ценност. Различните религиозни традиции в Европа могат всичките да дадат своя положителен принос към обществения дебат и изграждането на един Европейски съюз на ценностите. Ето защо, трябва да поддържаме постоянен диалог между институциите на Европейския съюз и църквите и религиозните общности”.  

Част от обсъжданите въпроси са били:  Каква може да бъде ролята на религиите и на религиозните общности в една Европа, основаваща се на човешкото достойнство? Как можем да дадем тласък на общите ни ценности отвъд границите на Европа? Дали общите ценности могат да укрепят диалога между културите и религиите? Търпимостта полезна концепция ли е?

В своето изложение, епископ Иларион (Алфеев) от Руската православна църква е подчертал важността на един открит, прозрачен и постоянен диалог между ЕС и религиозните общности в Европа. Подобен диалог, според него, може да бъде насърчен чрез създаването на специално консултативно тяло в рамките на Европейската комисия, чиято задача да бъде редовното събиране и събеседване на европейските лидери с религиозните представители.

Епископ Иларион също е говорил за търпимостта, но е отбелязал, че тя трябва да се отнася до всички традиционни религии в Европа. Освен ислямофобията и антисемитизма, които се цитират обикновено като примери за нетърпимост, представителят на Московската патриаршия е отбелязал, че съществуват случаи на „християнофобско” и антихристиянско отношение от страна на някои европейски политици.

„Християнските корени на Европа трябва да бъдат изрично признати, заедно с факта, че християнството продължава да играе жизненоважна роля във формирането на европейската идентичност. Подобно признание в никакъв случай няма да подкопае значимостта на другите традиционни религии в Европа”, е отбелязал представителят на РПЦ пред европейските институции.

Като цяло, участниците в срещата са се съгласили, че диалогът води до взаимно обогатяване и са се ангажирали с неговото продължаване.

В срещата са взели участие и заместник-председателят на Еврокомисията Франко Фратини и комисарите Ян Фигел, Бенита Фереро-Валднер, Владимир Шпидла и Леонард Орбан.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...