Лидерът на гръцката партия Синасписмос поиска оставката на Архиепископа Христодул?



На 15 декември 2005 г. Председателят на партия Синасписмос, Алекос Алаванос е поискал в гръцкия парламент оставката на Архиепископ Христодул, съобщава новинарският сайт rnn.gr.

Като повод за това е посочен текстът на Светия Синод, отправен към народа относно искането на Синасписмос за разделянето на Църквата и Държавата.

Според А. Алаванос възгледите на Светия Синод са крайно десни. Партийният лидер настоява за намесата на Председателя на Парламента и министъра на Образованието. “Единственото служение, което Христодул може да извърши е това, да последва примера на бившия Патриарх на Йерусалим, Ириней”, заявява Алекос Алаванос.

Той определи текста на Светия Синод като вулгарен и като атака срещу народните представители.

Припомняме, че в посланието на Светия Синод към гръцкия народ се казва, че “големите решения принадлежат на народа, а не на отделни личности”, и се заявява намерението да се иска референдум по повод спорния законопроект за разделянето на Църква и държава.

Плурализмът, демокрацията, както и правото на гражданите за референдуми по важни въпроси, вероятно се оказват неудобни за някои политици. Но те не трябва да забравят, че Архиепископът или Патриархът на една Църква не е спуснат отгоре директор на някаква държавна служба, който може да бъде изгонен във всеки един момент.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...